Liitopuku

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Liitopuvulla liitäminen

Liitopuku on puku, jota käytetään laskuvarjo- ja BASE-hypyissä. Liitopuku antaa hyppääjälle mahdollisuuden pitkään vaakalentoon hypyn aikana. Puvun avulla taitava lentäjä pystyy säätelemään nopeuttaan huomattavasti. Liitopuvussa käden ja kyljen sekä jalkojen välissä on tunnelirakenteiset ”siivet”, jotka kehittävät nostovoimaa. Siivet matkivat rakenteeltaan laskuvarjoa.

Ensimmäiset liitopuvut kehitettiin 1930-luvulla. 1960-luvulla maailmaa kiersivät ns. Bird-manit, jotka järjestivät näytöksiä. Tuolloin puvun käyttö oli vaarallisempaa, sillä 75 hyppääjästä, jotka käyttivät kyseistä pukua, 72 kuoli. Näytökset olivatkin suosittuja luultavasti juuri tästä vaarallisesta luonteestaan.

Ilmailuliitto edellyttää liitopuvun käyttäjältä C-lisenssiä laskuvarjohypyssä, joka tarkoittaa vähintään 200 hyppyä sekä SIL ry:n (Suomen ilmailuliitto ry) tai liitopukuvalmistajan hyväksymän liitopukukouluttajan suorittamaa koulutusta, jonka hyppääjä on suorittanut. Suositellaan, että liitopuvun käyttäjän tulee olla kokenut ja harjaantunut hyppääjä, sillä kuolemaan johtaneita turmia liitopuvun kanssa tapahtuu nykypäivinäkin. Taitavana ja kokeneena laskuvarjo- ja BASE-hyppääjänä tunnettu australialainen Dwain Weston kuoli vuonna 2003, ja yhdeksi syyksi luettiin hänen kokemattomuutensa liitopuvun käytössä. Ranskalainen Patrick de Gayardon, jolla oli mittavaa kokemusta liitopuvulla hyppäämisestä, kuoli vuonna 1998 hypätessään liitopuvulla, kylläkin testitilanteessa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]