Liiketalouden Liitto LTA

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Liiketalouden Liitto LTA ry
Perustettu 1949
Puheenjohtaja Ritva Kyynäräinen [1]
Toiminnanjohtaja Annina Antell [1]
Jäsenmäärä 25 (paikallisyhdistystä)

Liiketalouden Liitto LTA ry, ruots. Företagsekonomiska Förbundet LTA r.f. on liiketalouden tutkinnon suorittaneiden ja liiketalouden tehtävissä toimivien valtakunnallinen edunvalvontajärjestö. LTA on ollut vuodesta 2008 toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n jäsen. Liitto on puoluepoliittisesti sitoutumaton. [2]

Liiketalouden Liitto LTA ry on perustettu vuonna 1949 ja sen muodostavat 25 paikallisyhdistystä. Liitto toimii yhdyssiteenä sekä jäsenyhdistysten että eri yhteisöjen, yhteistyökumppaneiden ja sidosryhmien välillä. Liiton keskeisenä tehtävänä on toiminnan koordinointi, tiedon kerääminen ja välittäminen sekä mielipiteiden ilmaiseminen. [2]

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liiketalouden Liitto LTA ry:n yhteiskunnallisesti tärkeimpiä edunvalvonta-asioita on vaikuttaminen työmarkkinapoliittisiin kysymyksiin sekä Toimihenkilökeskusjärjestö STTK ry:n jäsenliittona että yhteistyössä muiden edunvalvonta- ja työnantajajärjestöjen kanssa. Lisäksi huolehditaan ammatillisen sijoittumisen ja palkkauskehityksen seuraamisesta ja tiedon tuottamisesta. Koulutuspoliittinen edunvalvonta keskittyy perus-, korkea- ja täydennyskoulutuksen kehittämiseen sekä kansainvälisten koulutus- ja harjoittelumahdollisuuksien lisäämiseen.

Jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jäseneksi Liiketalouden Liitto LTA ry:hyn jäseniksi voivat liittyä henkilöt, jotka joko toimivat liiketalouden tehtävissä tai ovat suorittaneet alan tutkinnon. Jäseneksi voivat siten liittyä liiketalouden tutkinnon suorittaneet tai joilla katsotaan olevan vastaava koulutus (merkantit, merkonomit ja vastaavan ammattitutkinnon suorittaneet, datanomit, tradenomit, kauppatieteen kandit ja maisterit jne.) Ja/tai liiketalouden alan tehtävissä työskentelevät. Käytännössä tämä tarkoittaa, että olit töissä sitten minkälaisissa tahansa liiketalouden tehtävissä, voit liittyä jäseneksi. Jäsenkunnassa on edustettuna laajasti erilaisia ammattinimikkeitä.

Liiketalouden Liittoon voivat liittyä esimerkiksi seuraavissa työtehtävissä työskentelevät:

  • myyntitehtävät (myyntineuvottelijat, -johtajat, -edustajat jne).
  • ostotehtävät (ostaja, ostopäällikkö, ostosihteeri jne.)
  • sihteerit (toimistosihteeri, osasto-, tuote-, järjestö-, tiedotus-, projekti-, kiinteistösihteeri, johdon assistentti jne)
  • henkilöstöhallinnon tehtävät (henkilöstopäällikkö, -sihteeri jne.)
  • taloushallinnon tehtävät (kirjanpitäjä, controller, pääkirjanpitäjä, talouspäällikkö, rahoituspäällikkö, hallintovirkailija, palkanlaskija, kanslisti)
  • sekä muut liiketaloudentehtävät (esim. isännöitsijä, myymäläpäällikkö, kassanhoitaja, tuotepäällikkö, tukkumyyjä, sijoitusneuvoja, pankkitoimihenkilö, toimitusjohtaja, laskuttaja, siistijä jne.)

Opiskelijajäseneksi voi liittyä opiskeluaikana sekä samoin jäsenyyttä voi jatkaa seniorijäsenyytenä työuralta eläkkeelle siirryttäessä.

Organisaatio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

LTA:n ylintä päätösvaltaa käyttää vuosittain järjestettävä liittokokous, toimeenpanovaltaa puolestaan käyttää liittohallitus. LTA:n organisaatiomalli tekee toiminnasta joustavaa ja sopii hyvin palvelemaan liiton monipuolista jäsenkenttää.

Liittokokous hyväksyy liittohallituksen esityksestä seuraavan vuoden toimintasuunnitelman ja liittokokouksessa käsitellään liittohallituksen antama kertomus edellisen kalenterivuoden toiminnasta sekä päätetään niistä toimenpiteistä, joihin se antaa aihetta. Lisäksi käsitellään edellisen kalenterivuoden tilinpäätös ja tilintarkastajien lausunto, sekä vahvistetaan tilinpäätös ja päätetään vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille tilivelvollisille.

Joka toisessa liittokokouksessa valitaan liittohallituksen puheenjohtaja sääntöjen. Vuosittain päätetään kuinka monta jäsentä liittohallitukseen valitaan erovuoroisten tilalle ja valitaan hallituksen varsinaiset ja varajäsenet. Liittokokouksessa käsitellään myös liittokokoukselle tehdyt aloitteet ja käsitellään muut kokouksen kiireellisiksi toteamat asiat.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liiketalouden Liitto LTA ry on perustettu jo vuonna 1949, jolloin kauppaopiston käyneet perustivat useita merkonomiyhdistyksiä eri puolelle Suomea. Kauppaopistonkäyneiden liitto - Förbundet för f.d. Handelinstitutselever r.y. perustettiin 4. joulukuuta 1949 Tampereella.

Nimeksi alun perin valittu Merkonomiliitto ei saanut ensin rekisteriviranomaisten hyväksyntää. Vasta 24.5.1955 liitto sai viralliseksi nimekseen Merkonomiliitto ry. Sääntöjen mukaan liiton tarkoituksena oli kohottaa merkonomien taloudellista ja ammatillista osaamista sekä herättää ja ylläpitää heidän harrastustaan talouselämään ja liikesivistykseen liittyvissä kysymyksissä.

Vuonna 1996 liiton nimi muutettiin nykyiseksi, Liiketalouden Liitto LTA ry:ksi. Samalla jäsenyys avautui merkonomien lisäksi mm. myös tradenomeille, datanomeille, HSO-sihteereille sekä muiden liiketalouden tutkinnon suorittaville tai alaa opiskeleville. Vuoden 2009 sääntömuutoksen myötä jäseneksi on ollut mahdollista liittyä myös liiketalouden alalla työskentelyn perusteella, tutkintotaustasta huolimatta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Liiketalouden liitto Liiketalouden liitto. Viitattu 6.7.2020.
  2. a b Liiketalouden liitto - Tätä on LTA Liiketalouden liitto. Viitattu 6.7.2020.