Liettuan vapaaehtoisjoukot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Liettuan vapaaehtoisjoukot
Liettuan vapaaehtoisjoukkojen tunnus
Liettuan vapaaehtoisjoukkojen tunnus
Toiminnassa 1991-
Valtio Liettua
Rooli puolustushaara
Koko 5000 sotilasta
Komentajat
Tunnettuja komentajia Linas Kubilius

Liettuan vapaaehtoisjoukot (liett. Krašto apsaugos savanorių pajėgos, KASP) on yksi Liettuan puolustusvoimien viidestä puolustushaarasta. KASP jakautuu komppanioihin ja prikaateihin. Erona muihin Liettuan armeijan sotilaisiin on, että vapaaehtoisjoukkojen sotilaat toimivat vapaaehtoisesti ilman palkkaa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1991 Liettuan irtautuessa Neuvostoliitosta, alettiin itsenäiseksi julistautuneelle maalle värvätä vapaaehtoisia sotilaita. 11. tammikuuta samana vuonna vapaaehtoiset ja mielenosoittajat suojelivat Liettuan korkeimman neuvoston päärakennusta (nykyinen Seimas), Vilnan televisiotornia ja muita tärkeitä kohteita puna-armeijalta. Neuvostoliiton vallankaappausyrityksen aikana eräs vapaaehtoinen sotilas sai surmansa puolustaessaan korkeimman neuvoston päärakennusta.

Vapaaehtoiset ovat tukeneet Liettuan viranomaisia järjestyksen ylläpidossa ja onnettomuustilanteissa. Muun muassa kesällä 1992 vapaaehtoisjoukkojen jäsenet sammuttivat metsäpaloja ja vuonna 1993 auttoivat poliisia pitämään järjestystä yllä paavi Johannes Paavali II:n vierailun aikana. Vuodesta 1994 lähtien vapaaehtoisjoukkojen sotilaita on osallistunut rauhanturvaoperaatioihin.

Vuonna 1998 vapaaehtoisjoukoista tuli virallisesti yksi Liettuan puolustusvoimien puolustushaaroista.

Tehtävät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vapaaehtoisjoukkojen lippu

Rauhan aikana KASP antaa vapaaehtoisille sotilaskoulutusta ja valvoo sotilaallisesti tärkeitä kohteita. Vapaaehtoisjoukkojen sotilaat työskentelevät tiiviisti ammattisotilaiden ja muiden viranomaisten kanssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]