Lidice

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lidicen lasten muistomerkki Lidicessä osoittaa lapsiuhrien määrän. Sen on 1990-luvulla suunnitellut taiteilija Marie Uchytilová.

Lidice (saks. Liditz) on kylä Keski-Böömin läänissä Tšekissä, 22 kilometriä Prahasta luoteeseen, lähellä Kladnon kaupunkia. Kylä tuli kuuluisaksi, kun natsit valitsivat sen sattumanvaraisesti kohteeksi kostoiskulle natsijohtaja Reinhard Heydrichin murhan takia. Käskyn kostoiskusta antoivat Adolf Hitler ja SS-johtaja Heinrich Himmler ja sen toteuttivat Böömin ja Määrin SS-joukot[1]. Isku tapahtui 10. kesäkuuta 1942. Kylän yli 16-vuotiaat miespuoliset asukkaat (172) ammuttiin, kun taas useita satoja naisia ja lapsia lähetettiin Puolaan Chełmnon tuhoamisleiriin. Ainoastaan 153 naista ja 17 lasta selvisi leiriltä takaisin. Kylän jokainen rakennus räjäytettiin ja poltettiin.[1] Sen jälkeen rauniot raivattiin ja niiden päälle ajettiin maata ja sementtiä. Hävitys sinetöitiin painamalla alueesta uudet kartat, joista Lidice oli poistettu.

Koska natsit yrittivät saada maailman unohtamaan tapahtuman, syntyi vastareaktio. Kyliä ja sairaaloita nimettiin Lidice-nimellä esimerkiksi Meksikossa, Venezuelassa, Panamassa ja Brasiliassa. Coventryssä on kaupunginosa Lidice.[2] Tšekkiläinen säveltäjä Bohuslav Martinů teki aiheesta sävelteoksen Památník Lidicím eli Lidicen muistoksi (1943). Siinä olevan teeman ta-ta-ta-taa on tulkittu viittaavan sekä Beethovenin 5. sinfoniaan että sähkötyksen v-kirjaimeen (victory). Elokuvaohjaaja Humphrey Jennings teki aiheesta filmin The Silent Village (1943). Myöhemmin (1975) myös brittiläinen filmi Operation Daybreak on saanut aiheensa Lidicen tapahtumasta.

Kylä jälleenrakennettiin toisen maailmansodan jälkeen vuonna 1949 tuhotun kylän pohjoispuolelle. Vuonna 2003 siellä oli 451 asukasta.

  1. a b "Kostoksi SS-joukot ampuivat kaikki miehet pienessä Lidicen kylässä Prahan pohjoispuolella." Otavan suuri maailmanhistoria. Osa 17, s. 276.
  2. Googlemaps hakusana Lidice

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]