Levellandin ufotapaus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Levellandin ufotapaus on yöllä 2.3. marraskuuta 1957 Levellandissa Luoteis-Texasissa tapahtunut ufohavaintojen sarja, jossa maantiellä ollut pitkä hohtava esine näkyi monessa paikassa maantiellä. Se aiheutti moottoreiden ja valojen sammumisia.

Tapaus liittyi Yhdysvaltain marraskuun ufoaaltoon.

Raporttien sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Illala 2. marraskuuta kaksi maahan muuttanutta maatilatyöläistä, Pedro Saucedo ja Joe Salaz ilmoittivat Levellandin poliisille ufosta.

He olivat nähneet 6 km Levellandista länteen sinisen välähdyksen tai valon tien lähellä. Auton moottori sammui, rakettimainen esine nousi ylöspäin lähestyen kuorma-autoa. Saucedo hyppäsi pois autosta ja syöksyi peloissaan likaiseen ojaan. Joe ei uskaltanut nousta kuorma-autosta. Ilmiö ylitti kuorma-auton kovaa meteliä pitäen tuulenpuuskan saattelemana. Kuului ukkosen ääni, kuorma-auto vapisi , ja Saucedo tunsi voimakkaan kuumuuden. Kun ilmiö meni ohi, valot ja moottori toimivat taas normaalisti. Poliisi ei uskonut tarinaa, piti huijauksena.[1][2] Tuntia myöhemmin motoristi Jum Wheeler ilmoitti, että noin 60 metrin mittainen kirkas munan muotoinen esine oli tiellä, 6 km itään Levellandista. Tässäkin tapauksessa auton valot ja moottori sammuivat ilmiön aikana.[1]

Levellandin sheriffin toimisto sai kello 22.50–1.15 välisenä aikana yhteensä 15 ilmoitusta maantiellä olevasta kirkkaasta esineestä.

Havaitsijat kuvailivat esineen 30–60 metriä pitkäksi.[3] Havaitsijat kuvailivat vaikutuksia autoihinsa sekä yhdessä ilmoituksista kahteen leikkuupuimuriin. Niiden moottorit ja valot sammuivat tai lakkoilivat. Kohteen poistuttua toiminta palautui normaaliksi.[4].

Kohde kuvailtiin hohtavaksi ja sen nähtiin laskeutuvan pystysuoraan maantielle ja muuttavan väriään nousun ja laskun aikana. Sekä eräs tutkimaan lähteneistä poliisipartioista että eräät silminnäkijät kuvailivat lentävän valaisevan kohteen.[1]

Ilmoitukset tulivat Levellandin kaupungin ympäristöstä toisistaan riippumatta varsin laajalta alueelta ja kuvaukset, yhteensä 15, olivat samankaltaisia. Varmuutta siitä oliko kyseessä yksi ainoa paikkaa vaihtanut kohde vai useita kohteita ei saatu vaikka jotkut ilmoituksista viittasivat edelliseen vaihtoehtoon. Tapaus on yksi Hynekin luokituksen toisen asteen lähituntuman tyyppiesimerkeistä[5].

Samankaltaisia havaintoja Levellandin lähialueilta

2. marraskuuta tehtiin Texasin Amarillon lennonjohtotornista ufohavainto. Canadienissa havaittiin samankaltainen laskeutunut esine kuin Levellandissa. Abilenessa ja White Sandsissa raportoitiin kolme laskeutumista 3. päivä marraskuuta. Lisäksi molempina päivinä tehtiin havaintoja lentävistä kohteista Uuden Meksikon Clovisissa ja Teksasin Midlandissa.[6]

Yhdysvaltain ilmavoimien Blue Book selitti Levellandin havainnot pallosalamaksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c J.Allen Hynek Ufot-toden rajamailla WSOY 1973 s.136-137
  2. Levelland, Texas UFO sightings... - RareNewspapers.com www.rarenewspapers.com. Viitattu 12.2.2023.
  3. Kyröläinen–Teerikorpi, Ufojen arvoitus Ursa 1980 s. 210–
  4. Kyröläinen-Teerikorpi
  5. Hynek s.251
  6. Jacques Vallée Anatomy of a phenomenon s.136-139 ISBN 0-8092-9888-0

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Björn Borg (toim) Uforaportti 18 - Suomen Ufotutkijat ry. 2011 ISBN 978-952-99618-5-6