Leopold von Ranke

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Leopold von Ranke.

Leopold von Ranke (21. joulukuuta 1795 Wiehe23. toukokuuta 1886 Berliini) oli saksalainen historioitsija. Häntä on kutsuttu "suurimmaksi saksalaiseksi historioitsijaksi", "objektiivisen historiankirjoituksen isäksi" ja "historiatieteen perustajaksi".[1]

”Rankelainen” tutkimussuunta korosti lähdekritiikkiä ja objektiivisuuden vaatimusta historiantutkimuksen metodissa.[2] Ranken kuuluisa formulointi historiantutkimuksen tehtävästä oli lause Wie es eigentlich gewesen.

Ranken tutkimusalueet olivat laajoja, ja hän julkaisi tieteellisiä tutkimuksia, jotka liittyivät muun muassa Saksan, Ranskan, Serbian ja Preussin historioihin. Lisäksi hän käsitteli esimerkiksi paaviuden historiaa teoksessaan Die römischen Päpste in den letzen vier Jahrhunderten (Rooman paavit viimeisen neljänsadan vuoden aikana, 1834–1836).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Humboldt University, Berlin: Biography of Leopold von Ranke geschichte.hu-berlin.de. Arkistoitu 6.12.2003. Viitattu 7. marraskuuta 2008. (englanniksi)
  2. Historian tutkimus ja lähteet (Nina Hyytiäinen & Juhani Tähtinen) — eNorssi - Opettajankouluttajien yhteistyöverkosto www.enorssi.fi. Arkistoitu 25.8.2017. Viitattu 25.8.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]