Len Howard

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Gwendolen Howard (1894 Wallington, Britannia5. tammikuuta 1973 Ditchling, Britannia.[1]) oli brittiläinen luonnontarkkailija ja muusikko. Hän teki ainutlaatuisia lintututkimuksia, joita hän julkaisi aikakauslehdissä ja kahdessa kirjassa tekijänimellä Len Howard.

Gwendolen Howard oli nuorin brittiläisen runoilijan ja näytelmäkirjailijan Henry Newman Howardin (1861–1929) ja hänen puolisonsa Florence Howardin, o.s. Warman, lapsista. Howard asui perheensä kanssa eri puolilla Englantia ja Walesia ennen muusikonuraansa Lontoossa, missä hän antoi tunteja, järjesti konsertteja köyhien perheiden lapsille ja soitti alttoviulua Malcolm Sargentin johtamassa orkesterissa.[2][3] Vuonna 1938 Howard osti tontin Ditchlingin kylän laidalta ja rakennutti sinne talon, jolle hän myöhemmin antoi nimen "Bird Cottage" ('Lintutalo')[4]

Asetuttuaan asumaan taloonsa Howard alkoi rakentaa hyvin läheistä suhdetta alueen lintuihin, joille hän tarjosi ravintoa (sota-aikana omista korttiannoksistaan), karkotti petoja, hoiti vahingoittuneita pesiä ja päästi linnut lentämään ja yöpymään kotiinsa. Howard alkoi julkaista havainnoistaan "lintuelämäkertoja" noin vuonna 1949 brittiläisissä luonnonhistoriallisissa aikakauslehdissä, ja Collins Press julkaisi hänen ensimmäisen kirjansa vuonna 1950. Howard jatkoi linnuista kirjoittamista ainakin vuoteen 1957. Koska Howard uskoi, että pelko on tärkein motivoiva tekijä ihmisten havainnoimien lintujen käyttäytymisessä, ja koska hän vastusti tieteellisiä johtopäätöksiä, joita oli tehty sellaisen tarkkailun avulla, hän pyrki valvomaan tarkasti omaa ja lintujensa ympäristöä, jotta linnut tuntisivat olonsa mahdollisimman turvalliseksi ja hän saisi luoduksi niihin häiriöttömän suhteen. Sen vuoksi Howard vietti erakonelämää ja antoi tarkat ohjeet niille, jotka uskaltautuivat käymään hänen luonaan Bird Cottagessa. Howard ryhtyi vuonna 1960 kampanjoimaan estääkseen rakentamisen tonttinsa ympäristöön.[5]

Howard sanoi kirjoituksissaan, että linnun käyttäytymisessä merkittävä tekijä on älykkyys, ei pelkkä vaisto. Howard kohdisti tutkimuksissaan erityistä huomiota talitiaisiin, joskin hän kirjoitti myös muista tiaisista, punarinnoista, varpusista, mustarastaista, rastaista ja peipoista ja kuvasi lintuelämäkerroissaan erityisen poikkeuksellisia yksilöitä. Musiikkikoulutuksen ansiosta Howardilla oli hyvät edellytykset ymmärtää linnunlaulua, ja ensimmäisen kirjansa loppuosan hän omisti tämän aiheen syvälliselle analyysille.

Julkaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Artikkeleita julkaisussa Out of Doors and Countrygoer (ennen vuotta 1950 ne olivat erillisiä julkaisuja; Howard kirjoitti niihin noin 1951–1957).
  • Birds as Individuals. London: Collins Press, 1952.
  • Artikkeleita julkaisussa The Countryman (noin 1953–1957), esimerkiksi "Two Nesting Seasons" 54:1 (Spring 1957).
  • Living with Birds. London: Collins Press, 1956.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. UK Death record (District: Lewes; Registration: 10 Jan 1973).
  2. 1901 UK Census (Head: Henry N Howard; District: Ampthill), 1911 UK Census (Head: H Nestman Howard; District: Machynlleth).
  3. Ellis, Cynthia. Ideal Home April 1961.
  4. Property deed (District: Lewes; Purchase: 9 Sept. 1938).
  5. Kidd, Andrew. "Threat to cottage left to the birds." The Evening Argus 11 April 1973.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Len Howard