Leimahdus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Leimahdus
L’embrasement
Ohjaaja Philippe Triboit
Käsikirjoittaja
Kuvaaja Thierry Jault
Valmistustiedot
Valmistusmaa Ranska
Tuotantoyhtiö Cinétévé
Ensi-ilta 2007
Kesto 80 minuuttia
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Leimahdus (ransk. L’embrasement) on ranskalaisohjaaja Philippe Triboitin televisioelokuva vuodelta 2007. Tosipohjainen elokuva kertoo Pariisissa vuonna 2005 puhjenneista mellakoista siirtolaistaustaisten nuorten ja poliisin välillä. Elokuvan on käsikirjoittanut yhdessä ohjaajan kanssa Marc Herpoux.

Väkivaltaisuudet käynnistyivät lokakuun lopulla 2005 Pariisin Île-de-Francen alueella sen jälkeen kun Clichy-sous-Bois'ssa siirtolaistaustaiset nuoret kuulivat kahden poliisien takaa-ajaman pojan kuolemasta. Jalkapalloa pelanneet pojat lähtivät pakoon henkilöllisyyspapereita tarkistamaan tulleita poliiseja. Kolme heistä pakeni sähkömuuntajaan ja kaksi heistä, 15-vuotias malilaistaustainen Bouma Traoré ja 17-vuotias tunisialaissukuinen Zyed Benna, saivat muuntajasta tappavan sähköiskun. Kolmas, 17-vuotias turkinkurdilainen Muttin Altun, loukkaantui ja joutui sairaalahoitoon.

Poliisin ja vankilaviranomaisten toimintaa tutkiva valvontavirasto piti Muttin Altunin kuulusteluolosuhteita epäeettisinä lausunnossaan 10.7.2006. Poikien perheiden asianajaja on vaatinut syytettä Ranskan valtiota vastaan poliisin virkavirheestä. Kahta poliisia epäillään hengenvaarassa olevan auttamatta jättämisestä ja muiden hengen tahallisesta vaarantamisesta.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Philippe Triboitin elokuva Leimahdus (L'embrasement) (2007)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]