Leijamaailma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Leijamaailma (englanniksi Kiteworld) on englantilaisen tieteiskirjailijan Keith Robertsin kirjoittama aikuisille tarkoitettu tieteisromaani kuvitteellisesta papiston hallitsemasta ydinsodan jälkeisestä taantuneesta yhteiskunnasta.[1]

Teos Kiteworld ilmestyi englanniksi 1985 ja suomennos Leijamaailma Jalavan scifi-sarjassa neljäntenä teoksena vuonna 1988. Kiteworld on alkuaan ollut novellisarja niin kuin monet muutkin Robertsin englanniksi ilmestyneet teokset.

Kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Leijamaailma perustuu pitkälti tyypilliseen H.G. Wellsin viitoittamaan pessimistisen englantilaisen tieteiskirjallisuuden perinteeseen. Yhteiskunnaltaan keskiaikaa tai uuden ajan alkua muistuttavassa tulevaisuuden Englannissa sijaitsevan Leijamaailman ulkopuolella on merta ja suureksi osaksi kuollut mutanttien asuttama alue, Kirottu maa. Kirkko pitää yllä armeijaa, jonka tehtävä on lennättää ihmisiä suurilla leijoilla demonien pois ajamiseksi. Muutenkin leijojen lennättämisen uskotaan torjuvan paholaisia. Kaikki eivät kuitenkaan tähän usko. Kirjoittaja kuvaa Varianttikirkon hallitsemaa Leijamaailmaa muun muassa leijakapteenin, pienen kerjäläistytön ja kirkon tarkastajan silmin. Kirjan lopussa Leijamaailma ajautuu uskontojen väliseen sisällissotaan ja yhä pahenevaan väkivallan kierteeseen. niinpä kirjailija tarkastelee teoksessaan teokratiaa, totalitaristista vallankäyttöä, uskonnon ja moraalion kysymyksiä ja uskottavuutta ihmisten kannalta. Kirjailija käsittelee myös ihmisten moraalisia valintoja ja alttiutta pahoihin tekoihin erilaisten yllykkeiden takia.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rosvall, Matti: Brittien tieteiskirjoissa humaani ote. Uusi valikoima täyttää suomennetun scifin aukkoja. Helsingin Sanomat, 30.9.1988, s. 23. Näköislehden aukeama (tilaajille).