Legio XI Claudia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Legio XI Claudia oli roomalainen legioona. Julius Caesar perusti legioonan ja Legio XII Fulminatan Helvetialaisia vastaan käymäänsä sotaa varten vuonna 58 eaa.

Legioona otti osaa Caesarin sisällissotaan. Se taisteli muun muassa Farsaloksen taistelussa. Caesar päästi legioonalaiset eläkkeelle mutta Octavianus pestasi heidät jälleen palvelukseen Caesarin kuoleman jälkeen. Toisen triumviraatin sisällissotien jälkeen Augustus lähetti legioonan Balkanille. Legioona oli Burnumissa, kun Lucius Arruntius Camillus Scribonianus kapinoi Claudiusta vastaan. Legio XI ja Legio VII kukistivat kapinan melko pian. Tästä hyvästä Legio XI sai lisänimen Claudia Pia Fidelis. Vuoden 69 sisällissodassa legioona kannatti Othoa ja tämän kukistumisen jälkeen Vespasianusta. Legioona lähetettiin vuonna 70 kukistamaan bataavien kapinaa. Tämän jälkeen legioona siirrettiin Vindonissaan Germania Superiorissa.

Vuosian 101-106 legioona otti osaa Trajanuksen Daakian sotiin. Vuonna 114 se siirrettiin Moesia Inferioriin. Legioona tuki Septimius Severusta, kun tämä julistautui keisariksi vuonna 193. Sodassa Pescennius Nigeriä vastaan legioona oli mukana piirittämässä Byzantionia ja Issoksen taistelussa. Legioona oli luultavasti myös mukana Severuksen sodassa Parthiaa vastaan.

Legioona tuki keisari Gallienusta hänen sodassaan Gallian keisarikuntaa vastaan. Legioona oli vielä 400-luvulla vartioimassa Tonavan vastaista rajaa. Tämän jälkeen se häviää lähteistä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Legio XI Claudia.