Legio I Minervia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Legio I Minervia oli roomalainen legioona. Domitianus perusti sen vuonna 82 chatti-heimoa vastaan käymäänsä sotaa varten. Legioonan päätukikohta oli Bonn Germania Inferiorissa. Legioonan täydellinen nimi oli ilmeisesti Legio I Flavia Minervia Domitianuksen gens Flaviuksen ja hänen suosikkijumalattarensa Minervan mukaan. Legioonan tunnus oli Minervan patsas ja myös Oinas.

Pian perustamisensa jälkeen legioona oli mukana kukistamassa Lucius Antonius Saturninuksen kapinaa. Tästä hyvästä Domitianus antoi legioonalle lisänimen Pia Fidelis Domitiana (osapuilleen "Domitianuksen uskollinen ja luotettava"). Domitianuksen murhan jälkeen vuonna 96 Domitiana ja Flavia jätettiin pois legioonan nimestä.

Legioona taisteli Trajanuksen Daakian sodassa ja sen komentajana toimi muun muassa tuleva keisari Hadrianus. Sodan jälkeen legioona palasi Reinille. Myöhemmin legioona taisteli Lucius Veruksen sodassa Parthiaa vastaan (161 - 166) ja Marcus Aureliuksen Markommannisodassa. Vuoden 193 sisällissodassa legioona tuki Septimius Severusta.

200-luvulla legioona tuki Gallian keisarikuntaa. Legioona oli vielä Bonnissa 300-luvulla. Frankin valtasivat ja tuhosivat Bonnin noin 353, jonka jälkeen legioona häviää historiasta.