Laura Cereta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Laura Cereta

Laura Cereta (14691499 Brescia) oli renessanssin aikainen humanisti ja feministi. Hän kirjoitti ajatuksiaan pääasiassa kirjeinä muille intellektuelleille.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Cereta lähetettiin luostariin saamaan oppia. Hän oppi uskonnon periaatteet ja niiden lisäksi lukemaan ja kirjoittamaan. Isä haki hänet kotiin huolehtimaan nuoremmista sisaruksista. Hän on saattanut kärsiä unettomuudesta, ja muun perheen nukkuessa hän keskittyi omiin töihinsä. Isältään hän oppi latinaa ja kreikaa.

Cereta meni viisitoistavuotiaana naimisiin venetsialaisen kauppiaan Pietro Serinan kanssa, joka kuoli kuumeeseen puolitoista vuotta vihkimisen jälkeen. Cereta jäi lapsettomaksi eikä avioitunut enää uudestaan. Miehensä kuoleman jälkeen hän paneutui oppineisi tieteen kysymyksiin ja julkaisi kirjeensä vuonna 1488 nimellä Epistolae familiares. Hänen isänsä kuoli puoli vuotta kirjeiden julkaisemisen jälkeen. Hänen kirjoituksiinsa kohdistui alkuinnostuksen jälkeen kritiikkiä, ja hänen kirjoittamisintonsa loppui siihen.

Feminismi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjeissään Cereta puolusti naisen oikeutta koulutukseen ja taisteli naimisissa olevien naisten sortoa vastaan. Hänen kirjeessään Bibolo Sempronille on yksi harvoja keskiaikaisia mainintoja ensimmäisellä vuosisadalla eläneestä naisrunoilijasta Cornificiasta.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Laura Cereta Duchessmcetiquette.net-sivustolla, luettu 27.11.2008