Latvian avaruustoiminta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Latvian avaruustoiminta tarkoittaa kaikkea avaruuteen liittyvää toimintaa, jota Latvia tukee ja toteuttaa. Vuonna 2009 Latvialla ei ole koordinoitua avaruushallintoa, esim. avaruusjärjestöä, eikä se osallistu avaruusalusten rakentamiseen. Heinäkuussa 2009 Latvia solmi sopimuksen Euroopan avaruusjärjestön kanssa avaruusyhteistoiminnan aloittamisesta. Latvia osallistuu EU:n avaruustoimintaan kuten muutkin EU-maat.

Aiemmin, osana Neuvostoliittoa, Latvia hankki kokemuksia sekä satelliittien toteutuksesta että miehitetyistä avaruuslennoista.lähde?

Toimijat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolma latvialaista yliopistoa - Latvian yliopisto, Riian teknillinen yliopisto ja Ventspilsin yliopisto - harjoittavat avaruusalan tutkimusta. [1]

  • Latvian yliopiston Tähtieteen instituutti seuraa lasermittauksille satelliittien ratoja ja jakaa mittausdatansa kansainväliselle alan verkostoille (International Laser Ranging Service (ILRS) ja European Laser Ranging Service) perinteisen tähtitieteen ohessa. Pikkuplaneettojen paikkojen mittauksia se tekee maanpäällisten CCD-kameroiden avulla.
  • Yliopiston geodesian tutkimusta tekevä Geodynamiikan obdervatorio on osa ILRS-verkostoa ja GPS-verkostoa.
  • Riian teknillisen yliopiston Materiaalien ja rakenteiden instituutti ja ilmailuinstituutti osallistuvat aerospace-alalla EU:n puiteohjelmien projekteihin, vuonna 2009 vielä pikemminkin ilmailu- kuin avaruustekniikkapainotteisesti.
  • Ventspilsin yliopiston kansainvälinen radioastronomian keskus osallistuu mm. EU:n puiteohjelmien projekteihin. Keskus on mukana Naton projektissa, jossa satelliittikaukokartoitusdatan avulla tutkitaan ympäristöä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]