Lampola

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee rakennusta. Lampola on myös sukunimi.
Sheep Barn - geograph.org.uk - 754551.jpg

Lampola on lampaita varten rakennettu rakennus, lampaiden "navetta". Lampolassa on erilliset karsinat uuhille, pässeille ja eri-ikäisille karitsoille. Karsinoiden väliaidat voivat olla kiinteitä tai siirrettäviä. Karsinarivien välissä on ruokintakäytävä. Rehuvarasto ja käsittelytilat ovat erikseen.

Lampolat voidaan jakaa toimintaperiaatteen mukaan kolmeen eri tyyppiin: kylmälampola, lämminlampola ja ritiläpohja- tai rakolattialampola.

Kylmälampolaa ei ole eristetty, eli lämpötila vaihtelee ulkolämpötilan mukaan. Tarvittaessa käytetään kohdelämmittimiä. Kylmälampolassa on lantapatteri, joka tuottaa lämpöä. Lantapatteri poistetaan kerran vuodessa.

Lämmin lampola on eristetty rakennus, jossa pyritään pitämään lämpötila +5- 10 asteessa. Eristetyssä lampolassa on koneellinen ilmanvaihto ja koneellinen lannanpoisto. Lämminlampolassa on helpompi toteuttaa ympärivuotista karitsointia.

Ritiläpohja- ja rakolattialampola on vaihtoehto silloin kun kuivikkeita on helposti saatavilla. Tämä lampola voi olla joko lämmin tai eristämätön. Ritilänä on yleensä metalliverkko. Lannan poisto tapahtuu joko kerran vuodessa tai raappakuljettimen avulla päivittäin. Rakolattiamateriaali voi olla puuta tai betonia. Ritilä- tai rakolattiaa käytettäessä lampailla olisi hyvä olla kiinteäpohjainen makuualusta.

Tämä arkkitehtuuriin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.