Laidunhalvaus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Laidunhalvaus, jota kutsutaan myös hypomagnesemiseksi tai märehtijän tetaniaksi, on sairaus, joka vaikuttaa pääasiassa nautaeläimiin (kuten lehmiin) ja harvemmin lampaisiin. Se johtuu magnesiumin puutoksesta elimistössä.

Laidunhalvauksen aiheuttaa usein tilanne, jossa eläimet saavat riittämättömän määrän magnesiumia ruokavaliostaan. Yleensä tämä tapahtuu, kun eläimet laiduntavat nuorilla kasveilla tai heinillä, joissa on alhainen magnesiumin pitoisuus. Lisäksi tilanne voi pahentua stressitekijöiden, kuten äkillisen liikutuksen, huonon ruokinnan, kylmän sään tai hormonaalisten muutosten, vaikutuksesta.

Magnesium on tärkeä kivennäisaine märehtijöiden hermoston toiminnalle, ja sen puute voi aiheuttaa hermosto-oireita. Laidunhalvaus voi ilmetä eri tavoin, mutta yleisiä oireita ovat levottomuus, vapina, lihaskrampit, kohtaukset, heikentynyt liikkuvuus, kouristukset ja jopa kuolema, jos sitä ei hoideta ajoissa.

Laidunhalvauksen hoitoon käytetään yleensä magnesiumin antamista eläimille suun kautta tai lihaksensisäisesti. Lisäksi eläinten ruokintaa tarkistetaan ja pyritään tarjoamaan magnesiumia sisältäviä ruokintalisiä tai lisäravinteita. Ennaltaehkäisy on myös tärkeää, ja eläinten ruokintaa ja laiduntamista on seurattava huolellisesti varmistaen riittävä magnesiumin saanti.

On tärkeää konsultoida eläinlääkäriä, jos epäillään laidunhalvausta tai havaitaan märehtijöiden hermosto-oireita, jotta asianmukainen diagnoosi voidaan tehdä ja asianmukainen hoito voidaan aloittaa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]