La Pérousen salmi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
La Pérousen salmi

La Pérousen salmi (ven. пролив Лаперуза) tai Sōyan salmi on salmi, joka sijaitsee Venäjän Sahalinin saaren eteläosan ja Japanin Hokkaidōn saaren pohjoisosan välissä yhdistäen Japaninmeren Ohotanmereen.

Salmen pituus on 42 km ja syvyys 40–140 m. Salmen kapein osa sijaitsee lännessä Venäjän Crillonin niemen ja Japanin Sōyan niemen välissä ollen samalla myös salmen matalin kohta. Pieni kallioinen saari, jonka nimi on Kamen Opasnosti (venäjäksi ”Vaaran kallio”) sijaitsee Venäjän vesillä salmen koillisosassa 13 kilometriä kaakkoon Crillonin niemestä. Toinen pieni saari, Bentenjima, sijaitsee lähellä salmen Japanin puoleista rantaa.[1]

Salmi on nimetty ranskalaisen Jean-François de La Pérousen mukaan, joka tutki sitä vuonna 1787.

Japanin aluevedet ulottuvat vain kolmen meripeninkulman (n. 5,55 km) päähän La Pérousen salmelle tavallisen kahdentoista sijasta, jotta Yhdysvaltojen ydinaseilla varustetut sota-alukset ja sukellusveneet voivat ylittää salmen rikkomatta Japanin ydinasekieltoa alueellaan.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuosina 1848–1892 amerikkalaiset valaanpyyntialukset kulkivat salmen läpi keväisin ja kesäisin, kun ne saapuivat Japaninmereltä Ohotanmerelle metsästämään silovalaisiin kuuluvia Eubalaena japonica- ja grönlanninvalaita. Valaanpyyntialus David Paddack oli palaamassa kotiin täydessä lastissa, kun se hajosi salmessa vuonna 1848.

Ehdotettu rautatieyhteys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siperian rataa on ehdotettu yhdistettäväksi Venäjältä Japaniin La Pérousen salmen kautta joko sen ylittävällä sillalla[2] tai sen alittavalla Sahalin–Hokkaido-tunnelilla[3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Mikhail A. DANCHENKOV: Oceanographic features of LaPerouse Strait pices.int. Viitattu 2.10.2021.
  2. New bridge linking Japan and Russia could enable 8400-mile rail trip from London to Tokyo inhabitat.com. Viitattu 2.10.2021. (englanniksi)
  3. Tokyo to London by train? Ambitious new plan links Trans-Siberian to Japan siberiantimes.com. Viitattu 2.10.2021.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:La Pérouse Strait