LOMO

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
ЛОМО / LOMO
Logo LOMO.svg
Tunnuslause Optics for the World
Perustettu 1914
Kotipaikka Venäjä Petrograd, Venäjä
Tuotteet Optiikka, sairaalavälineistö
Henkilöstö 8 500[1]
Kotisivu www.lomoplc.com

LOMO (ven. ЛОМО), Ленинградское оптико-механическое объединение (Leningradskoye Optiko Mechanichesckoye Obyedinenie, Leningradin Optomekaaninen Yhtymä.) on venäläinen sairaalavälineistön, optisten kojeiden, linssien ja kameroiden valmistaja, joka on perustettu Petrogradissa (nyk. Pietari) vuonna 1914.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

LOMO Smena 8M

LOMO perustettiin venäläis-ranskalaisena yhteisyrityksenä Petrogradissa 1914. Ensimmäisen maailmansodan aikaan tehtaan tuotantoon kuuluivat mm. tähtäinkiikarit ja etäisyysmittarit. Myös ensimmäinen, vuonna 1930 myyntiin tullut, venäläinen kamera oli Lomon valmistama. 1930-luvun mittaan alettiin myös kehittää 35-millistä kinofilmiä käyttäviä kameroita, joihin haettiin ilmeisesti mallia saksalaisista tuotteista (muun muassa vuosina 1932–1935 valmistettu VOOMP I[2] voidaan varsin helposti tulkita Leica-kopioksi). Ensimmäinen elokuvakamerakin ehti myyntiin jo 1933. Vuotta myöhemmin saatiin valmiiksi myös ensimmäiset mikroskoopit.

Tuotteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tavallisille kuluttajille LOMO on parhaiten tunnettu kameravalmistajana. Tunnetuimpiin tuotteisiin kuuluvat mm. keskikoon TLR-kamera Lubitel (1950–) ja halvaksi ensikameraksi tarkoitettu Smena (eri muodoissaan samalla nimellä 1953–1991). Smenan tunnetuimpiin käyttäjiin lukeutuu Venäjän entinen presidentti Dmitri Medvedev.

"Innostukseni [valokuvaamiseen] on vanhaa perua. Tutustuin siihen kaiketi ensimmäisen kerran 35 vuotta sitten lapsena, kun vietin aikaani Pioneeripalatsilla. Minulla oli loistava kamera – Smena 8M. Jokainen valokuvaukseen perehtynyt tietää, että se oli kaikkein halvin ja yksinkertaisin neuvostokamera, huonoimmilla mahdollisilla linsseillä – tai no, tavallisimmilla – ja ehkäpä kaikkein vaikein käyttää. Se oli monimutkainen, sillä siinä ei ollut mittaetsintä. Kuvaajan oli arvioitava kaikki omin silmin ja päätettävä itse valotusaika. Smenassa ei ollut mitään niistä ominaisuuksista, joita tarvitaan hyvän kuvan ottamiseen. Mutta juuri tämä ominaisuuksien puute teki siitä hyvän, sillä täytyi itse nähdä vaivaa kuvien ottamiseen; valotuksen arvioimiseen, valaistukseen, kontrastiin. Se oli oppimista yrityksen ja erehdyksen avulla."
Dmitri Medvedev[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. About LOMO
  2. VOOMP I, very rare camera
  3. [1], Presidential shutterbug