Lähi-idän keraaminen neoliittinen kausi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

 

Lähi-idän keraaminen neoliittinen kausi (Lähi-idän myöhäisneoliittinen) on noin 7000–5500 eaa. alkanut esihistoriallinen ajanjakso, jolloin saviastioiden tekotaito levisi laajalle Lähi-idässä. Tällöin nauta otettiin kotieläimeksi. Myöhemmin savenpolttouuni mahdollisti kuparin valmistamisen, ja silloin oltiinkin jo kalkoliittisessa ajassa.

Varhaisin keramiikka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhaista mustapintaista poltettua keramiikkaa.

Varhainen keramiikka esiintyi heti laajalla alueella Lähi-idässä. PPNB-kauden lopuilla alettiin jossakin Syyrian-Libanonin-Jordanian-Turkin seudulla tehdä "valkoista keramiikkaa". Alussa koreja alettiin tiivistää niin, että ne pitäisivät vettä[1]. Käytetty aine oli poltettua kalkkikiveä tai kipsiä[2]. Kipsi vaati kovettuakseen melko matalan lämpötilan, alle 170 °C, mutta kalkkikivilaastia piti kuumentaa 750–900 astetta. Sitten astioita tehtiin savesta, mutta kuorrutettiin kalkkikivilaastilla.


Keramiikka ilmestyi hedelmälliseen puolikuuhun noin 7000–6900 eaa. Syyrian, Pohjois-Irakin ja Kaakkois-Turkin seudulle. Ensimmäinen varsinainen keramiikka, mustapintainen poltettu keramiikka DFBW esiintyi Syyriassa, Israelissa ja Libanonissa noin 7000 eaa. alkaen[3][4]. Syyrian varhaisin keramiikka on löydetty Pohjois-Syyrian Tell Sabi Abayd I:stä 6700–6200 eaa.[5][6], ja se on joskus maalattua, toisin kuin monissa muissa varhaisissa paikoissa.

Keramiikka esiintyi ensin Pohjois-Levantissa, vasta myöhemmin Etelä-Levantissa. Tätä keramiikkaa on löydetty myös Kaakkois-Turkin Mersinin Yumuktepesta. Noin 6500 eaa. saviastiat yleistyivät huomattavasti.

Keraamisen neoliitti- ja kalkoliittikauden vaiheita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähi-idän keraamisen neoliittikauden vaiheet.[7]

eaa. Numero Lyhenne Nimi
7100 4b PPNC/varhaisin PN Varhainen keraaminen neoliittinen
6600 4c PPNC/varhainen PN/Amuq A Varhainen keraaminen neoliittinen
6300 5a Yarmukian/Amuq B/Pre-Halaf
6000 5b Varhainen Halafin kulttuuri
5600 - 5200 5c Halaf

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]