Lähi-idän PPNC-kausi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lähi-idän PPNC-kausi noin 7100-6600 cal. eaa. oli joillain Lähi-idän alueilla ollut esikeraamisen vaiheen päättöjakso.

Kotieläimet ja viljely olivat pitkälle vakiintuneet, vaikka gasellia ja muita eläimiä metsästettiin yhä.

Suuria jopa 15 ha laajuisia kyliä oli paikoin Lähi-idässä[1].

Näihin aikoihin vuohi, lammas ja sika olivat kotieläimenä kaikkialla Levantissa. Lammas yleistyi huomattavasti tällä kaudella. Ohra ja emmervehnä pääviljalajeja. Einkorn oli harvinaisempaa mutta sitä esiintyi aina emmerin kanssa. Paljas kuusirivinen ohra ilmestyi. Pellava tavallinen, ja monia muita puutarhakasveja pidettiin. Gasellin metsästys jatkui. 6000 eaa. oli joissain paikoissa Syyriaa nautaa ja sikaa, lammas ja vuohi olivat tavallisempia. Nauta oli kesytetty Turkissa Syyrian rannikolla Ras Sharmassa tai Abu Gohinissa myöhäisellä PPNB-ajalla.

Ain Ghazalista noin 6750 eaa. on löydetty suuria savitauluja. Erässä vaiheessa lapsikuolleisuus Ain Ghazalissa kasvoi, ja lähistön monia paikkoja hylättiin. Kotieläinten määrä kasvoi. Ehkä ilmastonmuutos ja liikametsästys ja viljely aiheuttivat ympäristön muutoksen. Nimitystä esikeraaminen neoliittinen C-kausi käytetään yleensä Jordanian ylängön arkeologiassa. ELN, Early Late Neolithic, on nimitys jota käytetään itäisessä Jordaniassa, jossa oli erilainen perinne. Käytetään myös nimeä PPNB:n loppuvaihe. Paikan löytöjä on tehty muun muassa Jordanian Ain Ghazalista ja Petravuorten Ba´jasta. Kaudella ilmestyi noin 6700 kalenterivuotta eaa. Mezraa-Teleilatiin suurihuoneisia neliömäisiä taloja.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://discovery.ucl.ac.uk/1406004/1/Wright_JAA_2014_Final.pdf Domestication and inequality? Households, corporate groups and food processing tools at Neolithic Çatalhöyük] Katherine I. (Karen) Wright,/Journal of Anthropological Archaeology 33 (2014) 1–33 s. 1