Küstendorf

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Küstendorf, jonka taustalla on Serbian ortodoksinen kirkko

Küstendorf on 2000-luvulla perustettu vuoristokylä Serbiaissa.

Emir Kusturican suunnittelema asutuspaikka sijaitsee kilometrin Mokra Gorasta länteen Zlatibor-vuoristossa Länsi-Serbiassa lähellä Bosnia ja Hertsegovinan rajaa.

Kusturican elokuvan Elämä on ihme kuvauspaikalla sijaitsevaa Küstendorfin laajennetaan jatkuvasti. 25 km päässä, mutta jo Bosnia-Hertsegovinassa, on kivivastine Andrićgrad.

Ajatus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nemanja Kusturica kertoi:

»Menetin kaupunkini (Sarajevo) sodan aikana. Siksi halusin rakentaa oman kylän. Sillä on saksalainen nimi Küstendorf. Järjestän siellä seminaareja ihmisille, jotka haluavat oppia tekemään elokuvaa, konsertteja, keramiikkaa, maalausta. Se on paikka, jossa asun ja jonne jotkut ihmiset voivat tulla aika ajoin. Tietysti tulee muitakin asukkaita töihin. Haaveilen avoimesta paikasta, jossa on kulttuurista monimuotoisuutta ja joka asettuu globalisaatiota vastaan.[1]»

Kylä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maksullinen ulkomuseomainen kylä, jossa on kahvila, ravintola, Kusturican talo ja uima-allas sekä kirjasto, maanalainen elokuvateatteri, matkamuistomyymälä, galleria ja useita pieniä asuntoja. Mökeissä on hotellihuoneita, joissa on tv ja WiFi, ja ne ovat vierailijoiden varattavissa.

Paikan saksankielinen nimi on sen perustajan Nemanja Kusturican keksintö.

International Küstendorf Film Festival[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kylä ei näe itseään pelkästään vierailijakohteena, vaan pyrkii olemaan aktiivinen taiteellisen ja kulttuurisen keskustelun paikka. Tammikuussa 2008 Emir Kusturica järjesti täällä ensimmäisen International Küstendorf Film Festival, joka näkee itsensä vaihtoehtoisena nuorten lahjakkuuksien kilpailuna, etenkin länsimaisen ja Hollywoodin elokuvan vastakohtana.[2]

Galleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]