Kuvanvakain

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Taskulaskimesta optisella kuvanvakaimella (alla) ja ilman sitä (yllä) otettu kuva.

Kuvanvakain on kameran liikkuessa syntyvää pientä epätarkkuutta vähentävä käyttävä tekniikka. Kuvanvakaimet jaetaan optisiin ja digitaalisiin. Kuvanvakainta käytetään monissa still-kuvia ottavissa kameroissa ja videokameroissa. Sitä käytetään myös tähtikaukoputkissa ja joissakin kiikareissa.

Tekniikat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Optinen kuvanvakain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Optinen kuvanvakain (engl. optical image stabilizer, OIS) käyttää kameran sisällä olevaa liikkeelle vastakkaiseen suuntaan liikkuvaa optiikkaa, joka vakauttaa kuvaa ennen sen muuttamista digitaaliseen muotoon[1] Optinen kuvanvakain voidaan sijoittaa joko objektiivin linssiin tai kameran kennoon, jolloin se toimii kaikkien objektiivien kanssa sekä valo- että videokuvauksessa.[2] Optinen kuvanvakain helpottaa erityisesti hämäräkuvausta.[3] Optisen kuvanvakaimen vakauttamaa kuvaa voidaan usein vakauttaa myös digitaalisella kuvanvakaimella.[1] Optista kuvanvakainta käytettiin puhelimissa ensin Nokian PureView-kamerapuhelimissa.[1] Se yleistyi 2010-luvun puolivälissä nopeasti muihinkin lippulaivapuhelimiin.

Digitaalinen kuvanvakain[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Digitaalinen (myös sähköinen, elektroninen tai ohjelmallinen) kuvanvakain vakauttaa videokuvaa etsimällä ruuduista kiintopisteet, jotka se pyrkii pitämään paikallaan rajaamalla kuvaa reunoista.[1] Digitaalinen kuvanvakain tiivistää kuvaa reunoista eikä se kykene optisen kuvanvakaimen tavoin hyödyntämään kennon koko resoluutiota. Digitaalinen kuvanvakain ei toimi lainkaan, jos se ei kykene löytämään kuvasta kiintopisteitä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Vähäkainu, Matti: Samsungin optinen kuvanvakain häviää iPhone 6s:n softavakautukselle? Puhelinvertailu. 9.10.2015. Viitattu 7.4.2017.
  2. Viisiakselinen kuvanvakain Olympus OM-D E-M10 Mark II:een Tekniikan Maailma. 25.8.2015. Viitattu 7.4.2017.
  3. Lehtiniitty, Markus: Google-puhelimista puuttuu optinen kuvanvakain – miksi valittiin EIS? Mobiili.fi. 10.10.2016. Viitattu 7.4.2017.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]