Kuolleiden kirja (Egypti)

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kuolleiden kirja: sydän punnitaan Huneferin papyruksessa n. 1375 eaa.

Kuolleiden kirja oli Muinaisessa Egyptissä (3000-30 eaa.) käytetty kirja, joka kuvaili egyptiläisten käsitystä kuolemanjälkeisestä elämästä. Se oli tarkoitettu matkaoppaaksi, joka kertoo vainajalle, mitä sielun tulee kussakin tilanteessa tehdä ja sanoa.[1]

Muinaiset egyptiläiset uskoivat, että kuoleman jälkeen sielu siirtyy tuonpuoleiseen, jossa vainaja kulkee vaarallisen matkan ohi hirviöiden ja liekehtivän järven jumalien luo sydämen punnitukseen. Vainaja varustettiin matkalleen hautaan tuoduilla ruoilla, huonekaluilla ja muilla tarve-esineillä. Vainajan mukaan laitettiin myös opaskirja, jota kutsutaan nykyään Kuolleiden kirjaksi. Rituaalin käytön alkuvaiheessa loitsut kirjoitettiin hautakammion seinille, mutta myöhemmin tavaksi vakiintui kirjoittaa loitsut papyruskääröön, joka sijoitettiin yleensä vainajan jalkopäähän. Loitsujen avulla vainaja selviäisi matkan vaaroista.

Varakkaammille vainajille saatettiin teettää oma Kuolleiden kirja. Köyhemmille vainajille laitettiin matkaan valmiita loitsuja, joihin lisättiin vainajan nimi. Kuolleiden kirja ei ollut vain pelkkää hieroglyfikirjoitusta, vaan kirjan kuvitus kertoi matkan vaaroista ja joissakin tapauksissa myös vainajasta kohtaamassa näitä vaaroja.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kaisu-Maija Nenonen & Ilkka Teerijoki: Historian suursanakirja, s. 927. WSOY, 1998. ISBN 951-0-22044-2.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Egyptiläinen kuolleiden kirja: Ani’n papyrus: Etenemisestä päivän kanssa. Johdanto ja suomennos: Visa Kaliva. Fiskars: Quius-kirja, 2000. ISBN 951-97530-1-X.
  • Holthoer, Rostislav: Muinaisen Egyptin kulttuuri. Helsingissä: Otava, 1994 (4. painos 2005). ISBN 951-1-11069-1.
  • Muinaisegyptiläinen kuolleiden kirja. Suomentanut Jaana Toivari-Viitala. Helsinki: Basam Books, 2001. ISBN 952-9842-49-X.
  • Pekka Ervast: Suuret uskonnot, luku Kuolleitten kirja. Kristosofinen Kirjallisuusseura r.y. 1987, ISBN 951-8901-03-1.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kuolleiden kirja (Egypti).
Tämä antiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.