Kunnallinen protokolla

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kunnallinen protokolla on kaupungin tai kunnan käyttämä arvojärjestys. Protokollan mukaan ylimpänä on valtuuston puheenjohtaja, joka on poliittisesti korkein henkilö. Hänet on valittu vaaleilla ja nimetty kanssavaltuutettujen keskuudesta. Korkeinta poliittista toimeenpanovaltaa on yleensä kunnanhallituksen puheenjohtajalla.

Kunnan virkakoneistoa johtaa puolestaan kunnanjohtaja tai kaupunginjohtaja. Hän ei ole poliittinen henkilö vaan toimii virkavastuulla ja hänet on valinnut kaupunginvaltuusto kaupunginhallitusen esityksestä, ja jolle kunnanjohtaja on vastuussa. Edustusprotokollassa kunnanjohtaja sijoittuu yleensä riviin kolmanneksi.

Joissakin kunnissa ja kaupungeissa on pormestari, joka on poliittinen henkilö ja vaaleilla valittu. Hänellä on niin sanottu kaupunginhallituksen puheenjohtajan rooli sekä kaupungin- tai kunnanjohtajan rooli.

Kunnanhallitus on vastuussa valtuustolle ja kunnanjohtaja hallitukselle. Valtuusto voi erottaa molemmat ja myös nimittää molemmat.

Samanlainen protokolla on monessa kuntayhtymässä ja maakuntaliitossa. Poliittista toimintaa ohjaa kuntalaki ja useasti kunnassa hallintosääntö.

Järjestys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Valtuuston puheenjohtaja
  2. Hallituksen puheenjohtaja / pormestari
  3. Valtuuston varapuheenjohtaja
  4. Hallituksen varapuheenjohtaja
  5. Kunnanhallitus
  6. Lautakuntien puheenjohtajat

(käsitteet voivat vaihdella kunnittain)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]