Kundalini

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kundalinikanavat

Kundalini (kuṇḍalinī कुण्डलिनी) on sanskriitin kieltä ja tarkoittaa "kierteellä olevaa". Se on eri joogaperinteissä esiintyvä termi, joka tarkoittaa "hienorakenteiseen" eli ei-fyysiseen "energiakehoon" liittyvää elämänvoimaa. Uinuvan kundalinienergian sanotaan olevan kiertyneenä selkärangan alaosassa sijaitsevassa ristiluussa.

Kundalini on jooga-ajattelussa osa hienorakenteista energiakehojärjestelmää, johon kuuluvat nadit eli energiakanavat, joista kolme pääkanavaa ida, pingala ja sushumna kulkevat selkäytimessä/keskushermostossa kolmena ympyräliikkeenä, selän puolella liike on ylöspäin ja kehon etupuolen keskilinjalla alaspäin. Tällä keskilinjalla sijaitsevat energiakeskukset eli chakrat, joita on seitsemän ja jotka muodostuvat kehon läpi toimiessaan/pyöriessään.

Chakrat ja energiajärjestelmä mainitaan mm. varhaisissa Upanishadeissa.lähde tarkemmin? Kundalinienergian sanotaankenen mukaan? nousevan keskikanavaa, sushumna-nadia pitkin ja läpäisevän kaikki seitsemän päächakraa yhtyen päälaella sahasrara-chakrassa universaaliin elämänvoimaan eli jumalalliseen voimaan, jolloin ihmisen sanotaankenen mukaan? olevan itseoivalluksen eli samadhin tilassa. On esitetty biologisia selitysmalleja, joiden mukaan samadhi voisi johtua jonkinlaisesta endorfiinien ja muiden välittäjäaineiden sekä hormonien vaikutuksestalähde?.

Suomessa on mahdollista opiskella sertifioiduksi kundaliinijoogaopettajaksi.lähde?

Kundalinijoogaa käsitelleistä länsimaalaisista ehkä tunnetuinkenen mukaan? on psykoanalyytikko Carl Jung (1875–1961). Jungin kundalinijoogaa käsitellyttä luentoa Zürichin psykologikerholla 1932 pidetään laajaltikenen mukaan? virstanpylväänä itämaisen kundalini-käsitteen ja sen psykologian syvemmälle ymmärtämiselle länsimaissa.lähde?