Kumarrus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Puolivartalokumarrus.
Maahankumarrus.

Kumarrus on sosiaalinen ele, jossa henkilö laskee päätään ja mahdollisesti ylävartaloaan toista henkilöä tai kohdetta kohti.

Kumartamista käytetään muun muassa tervehdittäessä. Se on lisäksi tapa ilmaista kohteliasta luonnetta sekä alistumista, kunnioitusta ja nöyrtymistä tervehdittävää kohtaan. Kumarrus voi merkitä kohteen palvontaa tai ihailua, armon hakemista, kiitosta tai katumusta.

Kumartaa voi usealla eri tavalla.[1] Sen syvyys on yleensä suoraan verrannollinen tervehtijän tervehdittävälle osoittamaan kunioituksen määrään. Myös kumarruksen kesto kertoo tervehtijän ja tervehdittävän suhteesta.

Niskakumarrus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tässä kumarrustyypissä tervehtijä taivuttaa ainoastaan niskaansa. Tämä on länsimaissa yleisin kumarruksen muoto. Niskakumarruksen harvinaisemmassa muodossa tervehtijä laskeutuu ensin polvilleen ja kumartaa sitten niskallaan. Tätä tapaa noudatetaan muun muassa ehtoollisen yhteydessä.

Puolivartalokumarrus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kumarrustyyppi on niska- ja maakumarruksen välimuoto. Siinä taivutus alkaa vyötäröstä ja niska saattaa olla mukana.

Maahan kumarrus / maakumarrus

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kumarrustyyppi yhdistetään usein uskonnollisiin rituaaleihin ja palvontamenoihin. Siinä henkilö laskeutuu ensin polviensa varaan ja kumartuu sitten siten, että myös molemmat kämmenet sekä mahdollisesti myös otsa koskettavat maata.

  1. Ortodoksi.net (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]