Kuka pelkää mustaa miestä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee lasten juoksuleikkiä. Kuka pelkää mustaa miestä (engl. The Gingerbread Man) voi tarkoittaa myös samannimistä vuoden 1998 elokuvaa.

Kuka pelkää mustaa miestä on lasten juoksuleikki, jota voidaan leikkiä sekä sisä- että ulkotiloissa tai vaikka jäällä luistimet jalassa.

Pelin perusajatus on yksinkertainen: piirretään tai muuten merkitään kaksi viivaa esimerkiksi 25 metrin päähän toisistaan (myös jääkiekkokaukalon reunat voivat toimia viivoina). Pelin kaikki osanottajat yhtä lukuun ottamatta asettuvat aluksi toisen viivan taakse, ja yksi pelaajista jää ”mustaksi mieheksi” viivojen välisen alueen keskelle. Kun hän huutaa ”Kuka pelkää mustaa miestä?” tulee muiden osanottajien pyrkiä siirtymään viivalta toiselle siten, että ”musta mies” ei heitä kykene koskettamaan. Ne pelaajat, joita musta mies onnistuu koskettamaan, siirtyvät alkuperäisen mustan miehen avuksi ottamaan jäljelle jääneitä osanottajia kiinni seuraavasta vuorosta lähtien. Kiinniottajien huudettua ”kuka pelkää mustaa miestä!” lähtevät vielä mukana olevat osanottajat jälleen juoksemaan viivalta toiselle. Tämä toistetaan niin monta kertaa, kunnes viimeinenkin osallistuja on jäänyt "mustaksi mieheksi".

Nykyisin ”kuka pelkää mustaa miestä” -leikki koetaan joskus rasistiseksi.[1]

Kirjassa The Gender of Death: A Cultural History in Art and Literature leikissä mainittu ”musta mies” on kuoleman ja ruton henkilöitymä.

Saksassa Wer hat Angst vorm schwarzen Mann? Der schwarze Mann on saksalainen mörkö tai peikko, jolla vanhemmat ovat pelotelleet lapsiaan tottelevaiseksi, leikin nimi on tuskin ainakaan alun perin viitannut etniseen alkuperään.

Leikkiä saatetaan leikkiä myös eri variaatioina esimerkiksi luistelussa nimellä ”kuka pelkää jäämiestä”.[2] tai esimerkiksi musta mies on korvattu ”vihreällä miehellä”. Peliä pelataan joissain piireissä myös nimellä ”kuka pelkää mustekalaa”.[3] Turun seudulla leikitään myös yksinkertaisempaa muunnelmaa haukka tai haukkassi, jossa saa lähteä juoksemaan milloin vain tarvitsematta odottaa ”mustan miehen” huutoa.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. KPV:n aamutreeneistä nousi kohu – nyt seura oikoo huhuja rasistiseksi väitetystä harjoituksesta Yle Uutiset. Viitattu 8.9.2021.
  2. Kuka pelkää jäämiestä? Rannikkoseudun Sanomat 10.3.2006, viitattu 17.10.2019 (Archive.org)
  3. Aulio, Olli: Suuri leikkikirja, s. 506. Gummerus, 2009. ISBN 9789512081714.
  4. Wiik, Kalevi: Turu mukulatte leikei, s. 18. Turku: Kalevi Wiik, 2004. ISBN 952-91-7708-9.