Krytron

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
EG&G:n valmistama KN2 krytron. (korkeus n. 25mm)

Krytron on kylmäkatodinen kaasutäytteinen elektroniputki. Sitä käytetään sovelluksissa joissa tarvitaan erittäin nopeita kytkentäaikoja, kuten esimerkiksi ydinaseissa. Krytron on jokseenkin samankaltainen thyratronin kanssa, ja se on eräs EG&G -yhtiön ensimmäisiä keksintöjä.

Rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Krytronia ohjataan muiden tyypillisten elektroniputkien hehkutuksesta poiketen kipinäpurkauksella, jolloin se pystyy käsittelemään useita kilovoltteja ja useiden kiloampeerien virtapiikkejä. Krytron kehitettiin alun perin ohjattavasta kipinäväliputkesta ja thyratronista.

Krytroneiden sisältämä kaasu on joko vetyä[1], jalokaasua (yleensä kryptonia) tai niin sanottua Penning-kaasua (esimerkiksi kryptonin ja neonin sekoitus).[2]

Ohjaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Krytronin toimintakaavio. Anode (anodi), cathode (katodi), keep alive (ionisointielektrodi), grid (hila).

Krytronissa on neljä elektrodia. Kaksi niistä ovat elektroniputkille tyypilliset anodi ja katodi. Putkessa on myös niin sanottu elossapitoelektrodi (keep alive) eli ionisointielektrodi sijoitettuna katodin lähelle. Ionisointielektrodiin johdetaan matala positiivinen jännite, joka johtaa kaasun ionisoitumiseen katodilla. Anodille johdetaan suurjännite, mutta putki alkaa johtaa vasta kun hilalle johdetaan positiivinen jännitepulssi. Sytyttyään krytron pystyy johtamaan suuren määrän sähköenergiaa.

Ohjaushila on yleensä kääritty anodin päälle, lukuun ottamatta pientä aukkoa hilan päällä.[3]

Joskus ionisointielektrodi voidaan korvata hyvin pienellä määrällä radioaktiivista materiaalia (yleensä alle 5 mikrocurieta nikkeli-63:a) joka emittoi beetahiukkasia ja näin auttaa putkea ionisoitumaan. Määrä on niin pieni ettei sillä ole haitallisia säteilyvaikutuksia.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. "Trapping Low Energy in an Ion Trap" Harvard Ph.D. Thesis of Xiang Fei (Defended 10 May 1990), Chapter 4
  2. Silicon Investigations Pulse Power Switching & EG&G Krytron Tube Replacement Page. Siliconinvestigations.com (2010-02-22). Retrieved on 2010-06-05.
  3. Krytron information on Tube Collector site
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja vieraskielisen Wikipedian artikkelista.