Kotimaa (yritys)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kotimaa Oy on suomalainen viestintätalo. Yhtiön ydinliiketoimintoja ovat lehti, asiakaslehtien kustantaminen sekä kirkollisten tarvikkeiden valmistus ja välittäminen sekä digitaaliset tuotteet ja palvelut. Sen omistavat Suomen evankelisluterilaisen kirkon organisaatiot ja paikallisseurakunnat.

Yhtiön tuotteita ovat muun muassa viikkosanomalehti Kotimaa, verkkomedia Kotimaa24 ja aikakauslehti Askel ja Veikko Virtasen urut, Juhavan kynttilät sekä Ateljé Solemniksen kirkolliset tekstiilit.

Tytäryhtiö Insight360 oy perustettiin 2016 tuottamaan suomalaisten arvoja, asenteita ja markkinakäyttäytymisiä kuvaavia segmentointeja, kohderyhmiä markkinoinnin tarpeisiin sekä näihin liittyvää koulutusta. Insight360 oy:n asiakaskunta koostuu markkinointiaan kehittävistä yrityksistä, kansalaisjärjestöistä kuten puolueista sekä seurakunnista. Yhtiön tuottamia segmentointeja ovat marraskuussa 2016 muiden muassa Media360°, Jäsen 360°, Liikunta360°, Terveys360° ja Ruoka360°.

Vuonna 2009 Kotimaa-yhtiöiden liikevaihto oli 22 miljoonaa euroa ja sen palveluksessa oli 125 henkeä. Kotimaa-yhtiöt on osa pääomistajansa Kirkkopalveluiden muodostamaa konsernia. Kotimaa-yhtiöt ja Kirkkopalvelut ovat seurakuntien ja järjestöjen oma palvelujen tuottaja.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kotimaa Oy:n kokonaisuuden kivijalkaa alettiin rakentaa vuonna 1905, jolloin Helsingissä perustettiin Kustannus-Osakeyhtiö Kotimaa kustantamaan Kotimaa-lehteä sekä Sortavalassa Raamattutalo kustantamaan Raamattuja samana vuonna perustetun Suomen Kirkon Sisälähetysseuran osana. Kust.-Oy Kotimaan sisaryhtiöksi perustettiin 1942 kirjankustannuksesta huolehtiva Kirjapaja Osakeyhtiö.lähde?

Useiden, erityisesti 2000-luvun myötä tehtyjen yhtiöjärjestelyjen jälkeen Kustannus-Osakyhtiö Kotimaa on edelleen olemassa itsenäisenä yhtiönä, jonka omistajat ovat Kirkkopalvelut, kirkon keskusrahasto ja Suomen Lähetysseura sekä joukko kirkollisia järjestöjä ja yksityishenkilöitä. Lehtikustannustoiminta oli edelleen omassa yrityksessään, mutta erillisinä osakeyhtiöinä aikaisemmin toimineet Kirjapaja, Raamattutalo, Sacrum, Credonet ja Suomen Kirkko-Mediat koottiin yhdeksi Kotimaa-Yhtiöt Oy:ksi. Käytännössä yhtiö toimii Kotimaa-yhtiöiden sisällä sen lehtikustannusyksikkönä, lehtiryhmänä, jonka tuotteita ovat Kotimaan lisäksi Askel, Lastenmaa, Koulun Aamu, Fleim, Kotimaan Joulu ja Hääilo. Kustannus-Oy Kotimaan toimitusjohtajia ovat olleet mm.: Erkki Sinkkonen (1969-1973), Jussi Järvilehto (1974-1978) Paavo Rinkineva (1978-1991), Reijo Telaranta (1991-2005) ja Pauli Aalto-Setälä (2005-2009), joka oli samalla laajemman kokonaisuuden eli Kotimaa-yhtiöiden toimitusjohtaja. Uutena toimitusjohtana 1.1.2010 alkaen on Jaakko Tapaninen.

Vuoden 2010 alusta kaikki edellä mainitut toiminnot fuusioitiin Kustannus-Osakeyhtiö Kotimaahan, joskin aputoiminimi Kotimaa-yhtiöt jäi edelleen käyttöön. Vain kokonaisuuteen kuuluva Urkurakentamo Veikko Virtanen Oy jäi edelleen omaksi osakeyhtiökseen.

Yhtiön nimi on syyskuusta 2013 alkaen Kotimaa Oy.[1]

Kotimaa-lehden perustajien linjaus yli sadan vuoden takaa ohjaa edelleen kestävän tulevaisuuden rakentamistalähde?:

Kun lehden on oltava, mikäli mahdollista, kaikkien maamme kristittyjen äänenkannattaja, tulee sen työskennellä uskonnollisesti suvaitsevasti ja laajasydämisesti, niin että se myöskin seuraa eriuskolaisliikkeitä sekä kotona että ulkomailla, jos kohta onkin välttämätöntä, että lehti erityisesti osoittaa rakkautta kansankirkkoamme ja sen suurta elintehtävää kohtaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Eino Murtorinne – Markku Heikkilä: Kotimaa 1905-1980. Routavuosien kristillis-yhteiskunnallisesta lehtiyrityksestä monipuoliseksi kristilliseksi kustannusyhtiöksi. Kirjapaja 1980
  • Johanna Sumiala-Seppänen: Kaksi kotimaata. Kotimaa kristillisyhteiskunnallisena sanomalehtenä ja mediatalona 1980-2005. Kirjapaja 2005

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jaakko Tapaninen: Kustannusyhtiöstä Kotimaa Oy:ksi Kotimaa Oy:n verkkosivut. 4.9.2013. Viitattu 15.9.2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]