Kosteusmittari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kosteusmittari on ilman kosteuden tai muun väliaineen kosteuden mittaamiseen tarkoitettu laite. Kosteusmittareita tehdään hyvin erilaisilla toimintaperiaatteilla, joille on yhteistä se, että mitataan jonkun helpommin mitattavan ominaisuuden muuttumista kosteuden mukana:

Hiuskosteusmittari
  • Hiuskosteusmittari mittaa hiusten venymistä kostuessaan ja kutistumista kuivuessaan. Sama ominaisuus on monlla muillakin ohuilla orgaanisilla materiaaleilla. Hiuskosteusmittareita näkee mm. taidemuseoissa seuraamassa kokoelmien kosteutta.
Säähavaintokojuun asennettu psykrometri
  • Psykrometri mittaa haihdunnan aiheuttamaa jäähtymistä. Siinä on kaksi lämpömittaria, joista toisen ympärillä on kostea kangas. Kosteaa mittaria tuuletetaan vakiopuhalluksella, jolloin haihtuminen riippuu vain ympäröivän ilman kosteudesta. Haihtuminen jäähdyttää mittaria, ja kuivan ja kostean mittari lämpötilaerosta voidaan laskea ilman kosteus.[1]
  • Resistiivinen kosteusanturi mittaa vastuksen muuttumista [2]
  • Kapasitiivinen kosteusmittari mittaa kapasitanssin muuttumista, kun vesimolekyylit imeytyvät ohueen polymeerikalvoon.[3]
  • Kastepisteanturi perustuu jäähdytettävään peiliin, jonka pintaan tiivistyy pisaroita, kun se jäähdytetään tarpeeksi kylmäksi.[4] Näitä on käytetty aiemmin Yhdysvalloissa lentosääasemilla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Karttunen et al: Ilmakehä ja sää, s. 136. Helsinki: Ursa, 1997. ISBN 951-9269-87-8.
  2. Rakennekosteusmittarit Serpens Oy.
  3. Vaisala HUMICAP® kosteus- ja lämpötilalähetinsarja HMT330 Käyttäjän Opas Vaisala Oyj. Viitattu 15.2.2023.
  4. Dew Point Hygrometer Yankee Environmental Systems. Arkistoitu 25.7.2008. Viitattu 30.1.2008.
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Kosteusmittari.