Kostamuksen linja-autoturma

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Kostamuksen bussiturma)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kukkien lasku onnettomuuden uhrien muistomerkille

Kostamuksen linja-autoturma tapahtui 20. maaliskuuta 1980 linja-auton törmätessä pysäköityyn kuorma-autoon. Onnettomuuspaikka oli Neuvostoliiton puolella Vartiuksen raja-asemalta Kostamukseen johtavalla tiellä kuusi kilometriä ennen Kostamusta. Törmäyksessä kuoli välittömästi kahdeksan ja loukkaantui 33 ihmistä, joista kaksi kuoli viikon sisällä sairaalassa.

Pohjolan Liikenteen linja-auton 43 matkustajaa olivat Kostamus-projektissa työskenteleviä kainuulaisia, jotka olivat aamulla palaamassa töihin kotona vietetyn illan ja yön jälkeen. Näkyvyys 30 asteen pakkasessa oli hyvä, mutta aurinko saattoi häikäistä kuljettajaa. Tie oli liukas, auton ikkunat huurussa, ja kuljettaja keskusteli matkustajien kanssa.[1] Tiellä oli 90 km/h nopeusrajoitus, jota auto noudatti. Linja-auto oli vuoden 1969 mallia, sillä oli ajettu 500 000 kilometriä[2], ja sattumalta se oli katsastettu edellisenä päivänä. Uudempia linja-autoja ei voinut näillä matkoilla käyttää, koska niissä oli liian pieni maavara Kostamuksen teille.

Linja-auto törmäsi jarruttamatta pysäköityyn, soralastissa olevaan kuorma-autoon, jonka lava repäisi linja-auton oikean kyljen auki. Takana tullut linja-auto kuljetti osan loukkaantuneista Kostamukseen. Se ajoi Kostamuksen terveysaseman pihaan aamulla kello 6.34.[2] Terveysasemalla oli töissä ainoastaan siivooja, joka hälytti paikalle terveysaseman vieressä asuneet sairaanhoitajat. Onnettomuuspaikalle lähetettiin sekä Kostamuksen että Kuhmon ambulanssit ja lääkäri. Onnettomuuden uhrit vietiin ensin Kostamukseen ja tuotiin sieltä autoilla rajalle, josta heidän matkansa jatkui Suomen sairaaloihin. Ambulansseille sallittiin poikkeuksellisesti läpikulku rajalla ilman tarkastuksia ja tullimuodollisuuksia.

Muistomerkki liikenneonnettomuudessa menehtyneille paljastettiin 20. maaliskuuta 2006 tien varteen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Helsingin Sanomat 21.3.1980 s. 3, 9
  • Helsingin Sanomat 22.3.1980 s. 3, 11
  • Helsingin Sanomat 23.3.1980 s. 12
  • Helsingin Sanomat 26.3.1980 s. 8

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Helsingin Sanomat 21.3.1980 s. 9
  2. a b Helsingin Sanomat 22.3.1980 s. 11