Kosketussääntö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kosketussääntöä käytetään vakavissa shakkipeleissä. Se tarkoittaa, että jos pelaaja koskettaa tarkoituksellisesti nappulaa laudalla, hänen tulee siirtää sitä tai lyödä se, jos mahdollista. Jos pelaaja haluaa siirtää nappulaa esimerkiksi keskemmälle ruutua selventääkseen tilannetta, hänen pitää sanoa "korjaan" (ranskaksi "j’adoube") tai ilmoittaa siitä muuten vastustajalle.

Koskettuaan nappulaan, pelaajan on siirrettävä sitä, jos mahdollista. Siirto katsotaan tehdyksi, kun pelaaja on päästänyt irti nappulasta. Sitä ennen pelaaja voi vielä vaihtaa nappulan kohderuutua. Tahattomat nappuloihin osumiset eivät pakota siirtämään. Jos pelaaja esimerkiksi osuu nappulaan kurottaessaan toiseen, ei hänen täydy siirtää nappulaa, johon osui ensin. Jos pelaaja koskettaa vastustajan nappulaa, se täytyy lyödä, jos mahdollista. Jos pelaaja koskettaa useampaa kuin yhtä nappulaa, hänen täytyy tehdä siirto ensimmäisellä, jos se on laillista. Sotilaan korotus on tehty loppuun, kun korotettu nappula on jätetty kahdeksannelle riville. Sitä ennen pelaaja voi vielä vaihtaa nappulaa, joksi korottaa sotilaan, mutta ei voi perua korotusta, jos on jo päästänyt irti sotilaastaan.

Jos pelaaja yrittää linnoittaa tilanteessa, jossa se ei ole mahdollista, hänen täytyy siirtää kuningastaan. Jos kuningasta ei voi siirtää, ei torniakaan tarvitse. Linnoittaessa kuningasta pitää siirtää ensin. Jos pelaaja koskee torniin ensin, hänen täytyy tehdä normaali siirto tornilla.