Koodinmurtaja (korttipeli)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Koodinmurtaja on tavallisella 52 kortin pakalla pelattava korttipeli. Pelin voittaja, eli "koodinmurtaja", on pelaaja, joka onnistuu pitämään omat korttinsa piilossa muilta pelin loppuun asti.

Pelin alku on lähinnä pelkkää arvailua, mutta pelin edetessä pelaajien kortteja paljastuu helpottaen vastapelaajien korttien selvittämistä. Jo alussa kukin pelaaja tietää, ettei vastapelaajilla voi olla samoja kortteja, kuin itsellä on.

Alkuvalmistelut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koodinmurtajaa pelataan 2-4 pelaajan kanssa puolella pakalla (padat ja hertat). Jos pelaajia on useampia tai jos pelistä halutaan pitkäkestoisempi, voidaan pelata koko pakalla. Maksimissaan pelaajia voi olla 8.

Pelin alku ja kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Korttipakan sekoituksen jälkeen jokaiselle pelaajalle jaetaan 4 korttia, joita ei näytetä vastapelaajille. Kortit laitetaan kunkin pelaajan eteen kuvapuoli alaspäin suuruusjärjestykseen niin, että jokainen on selvillä kummassa päässä on suurin ja kummassa pienin kortti. Ässä on tässä pelissä 14, eli suurin luku. Keskenään samanarvoisten korttien arvojärjestys on suurimmasta pienimpään pata ♠ > hertta ♥ > ruutu ♦ > risti♣.

Esimerkiksi, jos pelaajalla on ♠7, ♥8, ♥6 ja ♥7, on korttien arvojärjestys seuraava: ♥6 < ♥7 < ♠7 < ♥8.

Jäljelle jäävä pakka laitetaan pelialustan keskelle. Jakajasta seuraava nostaa pakan päältä yhden kortin näyttämättä sitä muille ja koettaa arvata jonkin numeron vasemmalla puolellaan istuvan pelaajan korteista. Maata ei tarvitse tietää, pelkän numeron arvaus riittää. Jos arvaus osuu oikeaan, kyseinen kortti käännetään kaikkien näkyville. Arvonsa perusteella paljastetun kortin sijainti rivissä helpottaa loppujen korttien arvaamista.

Oikein arvannut pelaaja voi joko jatkaa vuoroaan arvaamalla uudelleen saman pelaajan tai tästä seuraavan pelaajan kortin. Tai hän voi lopettaa vuoronsa laittamalla keskipakasta nostamansa kortin omaan koodiinsa oikealle paikalleen vieläkään näyttämättä sitä muille. Tämän jälkeen vuoro siirtyy vasemmalla puolella istuvalle pelaajalle ja kyseinen pelaaja nostaa pakasta kortin.

Jos pelaajan arvaus menee väärin (joko heti alussa tai jatkaessa vuoroaan), joutuu pelaaja laittamaan pakasta nostamansa kortin koodiinsa oikealle paikalleen niin päin, että kaikki näkevät sen, ja vuoro siirtyy seuraavalle.

Peli jatkuu näin, kunnes keskellä olevasta pakasta loppuu kortit ja pelaajat joutuvat paljastamaan vieressään istuvien pelaajien kortteja nostamatta itselleen ylimääräistä korttia. Peli loppuu, kunnes vain yhdellä pelaajalla on kortteja piilossa.

Mainittavaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peli on hyvää päättelykyvyn harjoitusta. Pelaaja joutuu miettimään mikä luku sopii paljastettujen lukujen väliin, ja mitä lukuja vastapelaajalla ei voi olla.

Huom! Arvausvuorossa oleva pelaaja ei voi laittaa pakasta nostamaansa korttia piiloon koodiinsa, jollei ole arvannut vähintään yhden pelaajan korttia oikein. Pelaaja ei voi myöskään hypätä arvaamaan muiden kortteja arvaamatta oikein heitä edeltäneiden pelaajien kortteja.