Konemestari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Konemestari on määrätyn ammattitutkinnon suorittanut laivojen, voimaloiden ja korjauspajojen työnjohtaja. Konemestari on yleisnimike.

Pätevyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Merenkulkualan konemestarien pätevyys on kolmivaiheinen. Ensimmäinen vaihe on vahtikonemestari, toinen vaihe on konemestari ja kolmas vaihe on ylikonemestari. Koulutuksen jälkeen vahtikonemestarin pätevyys saavutetaan 24 kuukauden hyväksytyn työkokemuksen kautta. Konemestarin pätevyys saavutetaan koulutuksen ja 12 kuukauden määrätyn työkokemuksen vahtikonemestarina kautta. Ylikonemestarin pätevyys saavutetaan koulutuksen ja 12 kuukauden työkokemuksen konemestarina kautta. Voimalaitosalalla määritykset ovat hieman erilaiset.

Työtehtäviä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laivoilla konemestarit johtavat konepuolen toimintaa vahtien aikana; isommilla laivoilla heillä on esimiehenään konepäällikkö. Konepäälliköt käyttävät matkustajalaivoilla ja merenkulkuhallinnon aluksilla virkapukua. Heillä on kavaijitakin hihoissa tai messitakin olkaimissa neljä kultanauhaa kuten kapteenillakin, erotuksena on yläpuolelle sijoitettu potkuri. Samoin konemestareilla voi olla vastaava virkapuku, joskin yleensä he käyttävät sellaista vain sisävesilaivoilla. Heidän nauhamääränsä vaihtelee yhdestä kolmeen. Höyrylaivoissa konepäällikkö on höyrykattiloiden käytönvalvoja.

Yleensä konemestarit ajavat vahtia. Isoimmissa aluksissa on myös päivämestari. Konepäällikkö johtaa aluksen koneosaston toimintaa. Usein konepäällikkö on myös aluksen palopäällikkö.

Koulutuksen sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Merenkulkualan insinöörin (AMK) opinnoissa keskitytään laivan kone-, sähkö- ja automaatiotekniikkaan sekä koneiden, laitteistojen ja laivan rakenteiden hallintaan. Taitoja syventävät aluksen huolto- ja kunnossapitomenetelmät, merimiestaidot sekä turvallisuus-, ensiapu- ja hätätilannevalmiudet. Koulutuksessa painotetaan johtamistason osaamista. Opiskelijalla on mahdollisuus hankkia myös maavoimalaitoksen käytönvalvojan pätevyys valitsemalla vapaavalintaiset opinnot energiatekniikasta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Rosén - Ohrelius: Laivojen kirja