Komin tasavallan kansallislaulu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Komin tasavallan kansallislaulu on Venäjän federaation Komin tasavallan virallinen kansallislaulu. Sen sävelkulku pohjautuu Viktor Savinin säveltämään ja Mihail Gertsmanin sovittamaan lauluun "Haukan pesä" (ven. Варыш поз, Varyš poz) vuodelta 2001.[1][2] Kansallislaulu hyväksyttiin käyttöön 4. heinäkuuta 2006 annetulla lailla.

Sanat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kansallislaululla on kaksi virallista sanoitusta. Komin kielisen sanoituksen on laatinut V. Timin ja venäjän kielisen A. Šergina ja A. Suvorov yhdessä.[1][2]

Sanoitusten sisällöt poikkeavat hieman toisistaan. Kansallislaulun venäjänkielisen sanoituksen 1. säkeistö kertoo rakkaasta pohjoisesta maasta, sen syvistä hangista, kylmästä tuulesta ja korkeuksiin kurottavasta taigasta. Toisessa säkeistössä matkataan haukan siivin läpi aikojen, ja kerrotaan Komin olevan kohtalomme, hedelmällinen ja valoisa.

Komin kielellä Venäjäksi
Ылын-ылын Войвылын
Джуджыд парма сулалö.
Парма шöрын варыш поз
Кыпыд горöн шыалö.
Лэбзьöй, повтöм варышъяс,
Вына бордъяс шеныштлӧй,
Веськыд туйöд нуöдöй,
Коми мусö югдöдöй!
Север, наш родимый край,
Глубоки твои снега,
Холодны твои ветра,
Высока твоя тайга!
Нас несут через века
Соколиные крыла.
Коми край, твоя судьба
Благодатна и светла!

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Коми Республикаса государственнöй кып (Komin tasavallan kansallislaulu) Komin tasavalta, rkomi.ru. Viitattu 22.4.2012. komiksi
  2. a b The National Anthem of the Republic of Komi (Komin tasavallan kansallislaulu) Komin tasavalta, rkomi.ru. Viitattu 22.4.2012. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]