Koirankarvan kehräys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Koiran karva on monipuolinen ja lämmin materiaali käsitöihin, kuten esimerkiksi villapaitoihin, lapasiin, ja sukkiin. Koirankarvan hyviä ominaisuuksia ovat mm. pohjavillan lämpöarvo, joka on jopa angoran luokkaa. Koska yksittäinen pohjavillan karva on hyvin ohut ja ontto, on se ihanteellinen materiaali tuotteille, joilta vaaditaan hyvää lämpöarvoa.

Koiran pohjavilla on yhtä hyvin käytettävissä langan materiaalina kuin lampaan tai vaikkapa alpakan villa. Koiran karvaa voidaan kehrätä langaksi joko käsin tai koneellisesti. Kehrättävän karvan pituuden tulisi olla vähintään 3 cm pitkää. Koirankarvan laaduista riippuen voi lankaa kehrätä rukilla 100% koirankarvana, mutta useimmiten siihen kannattaa karvan pehmeyden sekä kestävyyden vuoksi lisätä esimerkiksi lampaan villaa. Koirankarva on itsepuhdistuvaa ja lasipintaista. Mikäli lumi ja roskat eivät tartu koiran turkkiin luonnostaan, säilyy tämä ominaisuus koirankarvalangassakin.

Koirankarvalangan materiaaliksi kelpaa niin koirasta kammattu pohjavilla kuin myös siitä trimmattu (ts. leikattu) karva. Koirankarvalangan lopputulos riippuu aina kehrättävän materiaalin koirarodusta ja sen karvan ominaisuuksista. Koirankarva työstetään langaksi tavanomaisen kehruun tavoin.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]