Kohtalon valvojat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kohtalon valvojat
The Adjustment Bureau
Ohjaaja George Nolfi
Käsikirjoittaja George Nolfi
Perustuu Philip K. Dickin novelliin Adjustment Team
Tuottaja
Säveltäjä Thomas Newman
Kuvaaja John Toll
Leikkaaja Jay Rabinowitz
Pukusuunnittelija Kasia Walicka Maimone (käännä suomeksi)
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö
Levittäjä Universal Studios
Netflix
Fandango at Home (käännä suomeksi)
Ensi-ilta 14. helmikuuta 2011 (Yhdysvallat)
Kesto 106 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Kohtalon valvojat on George Nolfin käsikirjoittama ja ohjaama yhdysvaltalainen tieteiselokuva. Se perustuu löyhästi Philip K. Dickin novelliin Adjustment Team.[1]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

David Norris (Matt Damon) on nouseva New Yorkista kotoisin oleva poliitikko, joka kärsii yllättäen murskaavan vaalitappion pyrkiessään kongressiin. Pettynyt David vetäytyy hotellin miestenhuoneeseen harjoittelemaan puhetta, joka hänen täytyy pitää vaalivalvojaisissaan. Hän tapaa miestenhuoneessa tuntemattoman naisen, Elise Sellasin (Emily Blunt), joka innoittaa Davidin pitämään loistavan puheen kannattajilleen. He ehtivät suudella, ennen kuin Davidin avustaja Charlie Traynor (Michael Kelly) saapuu hakemaan häntä. David ei pysty unohtamaan tapaamaansa viehättävää naista, mutta ei onnistu saamaan selville kuka hän on. Muutaman vuoden päästä he tapaavat sattumalta bussissa ja Elise antaa Davidille puhelinnumeronsa. David lupaa soittaa Eliselle.

Soitto ei kuitenkaan onnistu, sillä tapahtumiin puuttuu salaperäinen Toimisto, jonka mustiin pukuihin ja tummiin hattuihin pukeutuneet asiamiehet puuttuvat ihmisten kohtaloihin. Käy ilmi, että Toimiston johtajalla on suunnitelmia Davidin varalle, eikä Elise Sellas sovi niihin. Richardson (John Slattery), Davidin siepanneiden asiamiesten tiimin vetäjä, ilmoittaa Davidille, ettei tämä saa tavata Eliseä enää koskaan. Richardson polttaa Elisen antaman paperilapun ja uhkaa, että David ”resetoidaan”, mikäli hän ei tottele. David ei kuitenkaan halua alistua ja etsii Elisen käsiinsä. Heistä tulee rakastavaiset. Silloin Toimisto lähettää heidän peräänsä vaikeiden tapausten erikoismiehen, Thompsonin (Terence Stamp). Thompson pakottaa Davidin jättämään Elisen kertomalla, että heidän seurustelunsa tuhoaa molempien unelmat. Thompsonin mukaan Elisen kohtalona on tulla maailmankuuluksi tanssijaksi ja koreografiksi, mutta jos hän on suhteessa Davidiin, hänestä tulee vain vaatimaton tanssinopettaja. Sellas puolestaan tuo Davidissä esiin tämän vastuuttoman ja impulsiivisen puolen, mikä estää Davidiä menestymästä politiikassa. David luovuttaa ja lähtee alistuneena sairaalasta, jonne Elise on joutunut Thompsonin salaa aiheuttaman loukkaantumisen vuoksi.

Yksi Toimiston asiamiehistä, Mitchell (Anthony Mackie), on kuitenkin alkanut epäillä, toimivatko he oikein. Hän ottaa yhteyttä Davidiin ja kertoo, että Thompson on valehdellut, sillä Elise ei lisäisi Davidin impulsiivista käytöstä. Elise saattaisi kuitenkin vaikeuttaa Davidin poliitikon uraa, sillä hän täyttäisi sen tyhjyyden tunteen, jota David on tuntenut siitä lähtien kun hänen isänsä ja veljensä kuolivat. Tämä tyhjyyden tunne on alun perin ajanut Davidin politiikkaan.

Mitchell päättää auttaa Davidia, koska hänen mukaansa ihmisen henkilökohtainen kunnianhimo ja ura ovat tärkeitä, mutta eivät ainoita asioita, joilla on merkitystä. Mitchell neuvoo Davidille, kuinka hän voi liikkua nopeasti kaupungin läpi salaovista samaan tapaan kuin Toimiston asiamiehet. David saa selville, että Elise on menossa naimisiin aiemman poikaystävänsä kanssa. Hän menee salaovien kautta maistraattiin, löytää Elisen naistenhuoneesta ja selittää hänelle, miksi hylkäsi tämän. Toimiston asiamiehet ovat kuitenkin jo heidän kannoillaan, ja David ja Elise pakenevat salaovien kautta. He päätyvät Liberty Islandille, jossa he ovat väliaikaisesti turvassa, koska vesi suojelee heitä Toimiston asiamiehiltä. Siellä David kertoo Eliselle, miksi Toimisto jahtaa heitä ja että jos he ovat yhdessä, heidän suurimmat unelmansa särkyvät.

David keksii lopulta, että heidän täytyy pyrkiä Toimiston johtajan puheille. He onnistuvat pääsemään salaovien kautta Toimiston päämajaan. Lopulta he ovat ansassa päämajan katolla. He ajattelevat loppunsa koittaneen ja syleilevät. Sitten Thompson seisoo heidän takanaan ja kysyy, luulivatko he todellakin voivansa tavata Toimiston johtajan. Silloin Mitchell ilmestyy kattotasanteelle ja ojentaa Thompsonille kansion. Thompson lukee sen sisällön ja sanoo ymmärtävänsä asian. Sitten hän kävelee vaitonaisena pois. Mitchell kertoo Davidille ja Eliselle, että Toimiston johtaja on suostunut heidän pyyntöönsä. Mitchell kertoo, että jokainen ihminen on joskus kohdannut johtajan tietämättään. Johtaja on vaikuttunut siitä, kuinka omistautuneita David ja Elise ovat toisilleen. Sen innoittamana Toimiston johtaja on kirjoittanut heidän suunnitelmansa uudelleen, jolloin he voivat pysyä yhdessä ja olla onnellisia.

Elokuvan päätteeksi Mitchellin kertojanääni sanoo, että kenties johtajan todellinen suunnitelma on löytää ne rohkeat ihmiset, jotka uhmaavat ennaltamäärättyä kohtaloaan ja antaa heille mahdollisuus ottaa se omiin käsiinsä. Ehkä ihmiskunta voi silloin eräänä päivänä kirjoittaa itse oman suunnitelmansa.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
 Matt Damon  David Norris  
 Emily Blunt  Elise Sellas  
 Anthony Mackie  Harry Mitchell  
 John Slattery  Richardson  
 Michael Kelly  Charlie Traynor  
 Terence Stamp  Thompson  
 Donnie Keshawarz  Donaldson  
 Anthony Ruivivar  McCrady  
  1. Kohtalon valvojat (2011) IMDb. Viitattu 2.7.2020. (englanniksi)