Kizomba

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kizomban perusaskelia.

Kizomba on Angolassa 1980-luvulla syntynyt musiikki- ja tanssityyli. Kizomban juuret ovat sembassa ja zoukissa.lähde?

Historia ja tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sana 'kizomba' on kimbundun kieltä ja tarkoittaa juhlaa. Kizombada on angolalaisilla käsite käytännössä mille tahansa juhlalle. Ihmiset kokoontuvat samaan paikkaan syömään, juomaan, puhumaan ja tanssimaan. Vanhempia kunnioitetaan ja heiltä opitaan. Angolassa kizombaa ei opita kouluissa, sitä eletään. Vanhemmat opettavat lapsiaan, tanssiminen on osa elämää ja sitä opitaan tekemällä, ei tanssikouluissa kuten länsimaissa. Kizomba-musiikki syntyi ensin, tanssi sen jälkeen.

Kizomba-musiikki[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kizomba-musiikki syntyi Angolassa luojanaan Eduardo Paim ja tämän S.O.S.-yhtyelähde?. Nimi syntyi, kun tv-haastattelussa kysyttiin heidän esittämänsä musiikkityylin nimeä. He eivät kokeneet sen olevan zoukia, joten rumpali totesi kyseessä olevan kizomba. Alun perin musiikkia laulettiin paljon kimbundun kielellä joskin nykyään yleisin käytössä oleva kieli on portugali. Virheellisesti usein kuvitellaan, että kizomba on "hidasta sembaa". Mutta tämän perusteella ei näitä musikkilajeja voi erottaa toisistaan - nopea kizomba on selkeästi nopeampaa kuin hidas semba. Kizomban perusrytmi on lähempänä zoukia kuin sembaa, mutta instrumenttien käyttö ja monet muut vivahteet ovat taas sembasta. Zoukista kizomban taas erottaa useasti se, että zoukissa on selkeä "karibialainen vivahde".

Kizomba tanssina[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kizomba on sensuelli paritanssi, jota tanssitaan paljon kiinteässä otteessa parin liikkuessa "kuin yhtenä". Tanssissa on paljon yhtäläisyyksiä sembaan. Temput eivät kuulu perinteiseen kizombaan, eikä tanssissa ole mitään seksuaalista vaikka tanssitaankin parin lähellä. Kizombassa on hidas, intensiivinen, aistillinen rytmi. Kizombaa tanssitaan partnerin kanssa pehmeästi, hitaasti ja aistillisesti ilman tiukkaa läheisyyttä tai vartalon jäykkyyttä. Usein musiikin hitaammissa kohdissa on parin välisiä lantion koordinoituja rotaatioita. Sekaannusta on aiheuttanut runsas ghetto zouk-musiikin, tarraxinhan ja nykyään myös usean "omaa tyyliään" harrastavien opettajien yhdistelmä. Mikään näistä ei kuitenkaan kuulu varsinaisesti kizomban määritykseen, vaikka niitä kaikkia sotketaankin yhteen. Tanssia verrataan mm. argentiinalaiseen tangoon vaikka tansseilla ei ole tekniikaltaan, asennoltaan tai vienniltään käytännössä mitään yhtäläisyyksiä. Yhtäläistä on vain parin tiivis yhteistyö, joka sekin toteutuu täysin eri tavoilla.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kizomba on saavuttanut suosiota ympäri maailman etenkin viimeisen viiden vuoden aikana. Sitä tanssitaan ja festivaaleja järjestetään käytännössä kaikkialla maailmassa.

Kizomba Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa kizombaa on opetettu ainakin vuodesta 2010 ja sen suosio kasvaa jatkuvasti. Vakituisia viikkotunteja ja juhlia on sekä Helsingissä, Turussa että Tampereella. Suomessa järjestetään useita festivaaleja, joissa kizomba on tärkeässä osassa, esim.

  • AfroLatin Flow [1]
  • First Kizz [2]
  • FiKi Finland's International Kizomba Festival [3]

Tämän lisäksi tarjolla on usin erilaisia viikonlopun työpajoja, joihin tuodaan ulkomaisia kizomban huippunimiä opettamaan. Kizombaa voi tanssia sosiaalitanssina säännöllisesti ainakin Oulussa, Jyväskylässä, Kuopiossa, Tampereella,Turussa ja Helsingissä. Kizomban opetusta on saatavilla useimmissa salsaopetusta antavissa tanssikouluissa. Suosittu Taikakuu yhtye soittaa lavatanssikeikoilla säännöllisesti kizombaa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]