Mustaharakkatasku

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Kittacincla nigra)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mustaharakkatasku
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Varpuslinnut Passeriformes
Heimo: Siepot Muscicapidae
Suku: Huiluharakkataskut Kittacincla
Laji: nigra
Kaksiosainen nimi

Kittacincla nigra
(Sharpe, 1877)

Katso myös

  Mustaharakkatasku Wikispeciesissä
  Mustaharakkatasku Commonsissa

Mustaharakkatasku (Kittacincla nigra) on sieppoihin kuuluva lintulaji. Lajia tavataan Kaakkois-Aasiasta.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustaharakkatasku voi kasvaa 18–21 cm pitkäksi. Sukupuolet muistuttavat pääosin toisiaan ulkonäöltään. Mustaharakkataskukoiras on väritykseltään kauttaaltaan sinertävän musta lukuun ottamatta siipien alapinnan ja pyrstön uloimpia valkoisia sulkia. Naaraslintu muistuttaa koirasta, mutta pää, rinta ja vatsa voivat olla vaaleammat ja harmaammat. Nuoret mustaharakkataskut ovat mustan ja ruskean kirjavia.[2][3]

Levinneisyys ja elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mustaharakkataskun levinneisyysaluetta on Filippiineillä Palawanin ja Balabacin saarilla sekä Calamianin saaristossa. Lajin elinympäristöä ovat tiheät metsät, tiheiköt ja pensaikot. Lintu liikkuu yksin tai pareittain ja se etsii ravinnokseen hyönteisiä ja niiden toukkia usein lähellä maata. Mustaharakkatasku pesii kesäkuussa.[2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Kittacincla nigra IUCN Red List of Threatened Species. Version 2020-2. 2016. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 8.8.2020. (englanniksi)
  2. a b Robert Kennedy, Pedro C. Gonzales, Edward Dickinson, Hector C. Miranda, Jr, Timothy H. Fisher: A Guide to the Birds of the Philippines, s. 12. Oxford University Press, 2000. ISBN 978-0-19-854669-6. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 8.8.2020). (englanniksi)
  3. a b Peter Clement, Chris Rose: Robins and Chats, s. 399. Bloomsbury Publishing, 2015. ISBN 978-0-7136-3963-6. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 8.8.2020). (englanniksi)