Kisshōmaru Ueshiba

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Kisshōmaru Ueshiba (jap. 植芝吉祥丸, 27. kesäkuuta 19214. tammikuuta 1999) oli aikidon perustajan Morihei Ueshiban poika ja hänen työnsä jatkaja lajin johdossa.

Kisshōmaru Ueshiba opiskeli taloustiedettä Wasedan yliopistossa ja aloitti vakavamielisen aikidon harjoittelun teini-ikäisenä. Vuonna 1942 hänestä tuli Kōbukan-dojon johtaja, kun hänen isänsä siirsi toimintansa painopisteen Iwamaan. Vuonna 1955 hän alkoi toimia päätoimisesti pelkästään aikidon parissa. Hän on myös kirjoittanut lukuisia suosittuja kirjoja aikidosta.

Vuodesta 1964 alkaen Kisshōmaru Ueshiba matkusti aktiivisesti eri puolille maailmaa opettamassa aikidoa ja pitämässä näytöksiä. Hänen merkityksensä aikidon maailmanlaajuiseen leviämiseen sekä nykyiseen tekniikkarepertuaariin on erittäin suuri. Kisshōmarun katsotaan luoneen perustan nykyisenmuotoiselle tekniikkavalikoimalle. Lisäksi hänen korostamansa ki no nagare (virtaava tekniikka) -harjoittelutapa on lähes standardi useimmissa maailman aikidosaleissa.

Morihei Ueshiban kuoltua 1969 Kisshōmaru nimettiin aikidon toiseksi dōshuksi eli ’tien vartijaksi’. Tässä tehtävässä hän toimi kuolemaansa asti. Hänen poikansa Moriteru Ueshiba jatkaa isänsä tehtäviä ja on lajin nykyinen dōshu.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Encyclopedia of Aikido