Kirjovehkat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kirjovehkat
Täpläkirjovehka Dieffenbachia seguine
Täpläkirjovehka Dieffenbachia seguine
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Alismatales
Heimo: Vehkakasvit Araceae
Alaheimo: Aroideae
Suku: Kirjovehkat Dieffenbachia
Schott
Katso myös

  Kirjovehkat Wikispeciesissä
  Kirjovehkat Commonsissa

Kirjovehkat (Dieffenbachia) on vehkakasvien heimoon kuuluva suku. Ne ovat kotoisin Uuden mantereen trooppisilta alueilta. Kasveja lisätään latva-, verso- ja varsipistokkaista. Kasvit viihtyvät normaalissa huoneenlämmössä. Ne eivät ole kovin vaateliaita ilmankosteuden suhteen. Tunnetuin laji on Dieffenbachia maculata.

Ulkonäkö ja koko

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lehdet ovat kirjavan laikukkaita.

Kirjovehkat ovat suosittuja huonekasveja.[2]

Kirjovehkan solut sisältävät neulasmaisia kalsiumoksalaattikiteitä ((COO)2Ca). Jos lehtiä pureskellaan, nämä kiteet voivat aiheuttaa polttavan tunteen ja punoitusta (eryteema). Joissakin tapauksissa kasville altistuneissa kudoksissa on havaittu turvotusta (ödeema). Pureskelu ja nieleminen aiheuttavat yleensä lieviä oireita. Kontakti kirjovehkan kanssa voi kuitenkin aiheuttaa (yleensä pureskelusta johtuen) lapsille ja lemmikkieläimille useita epämiellyttäviä oireita kuten voimakasta puutumista, suun ärsytystä, runsasta syljen eritystä, paikallista turvotusta. Oireet ovat kuitenkin harvoin hengenvaarallisia. Useimmissa tapauksissa oireet ovat lieviä ja voidaan menestyksellisesti hoitaa kipulääkkeillä, antihistamiineilla ja lääkehiilellä. Vatsan tyhjennystä tai vatsahuuhtelua tarvitaan harvoin. Potilaista 70% on alle 5-vuotiaita lapsia.

  1. Räty, Ella (toim.): Viljelykasvien nimistö. Puutarhaliiton julkaisuja nro 363. Helsinki 2012. ISBN 978-951-8942-92-7.
  2. ”Kirjovehka”, 350 huonekasvia, s. 73. Suomentanut Pentti Alanko. Helsinki: Otava, 1984. ISBN 951-1-06803-2.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]