King Kong (nyrkkeilijä)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

King Kong, oikealta nimeltään Ezekiel Dlamini (1. tammikuuta 19213. huhtikuuta 1957), oli zulu-heimoon kuulunut raskaansarjan nyrkkeilijä.[1][2]

Dlamini oli maalaispoika, joka jo nuoresta kulkeutui omille teilleen. Etelä-Afrikan apartheid-politiikan aikana tällaisen nuoren olot olivat vaikeita, mutta hän onnistui välttämään kasvatuslaitoksen ja vankilan. Hänestä tuli ammattipeluri Johannesburgin pelikortteleissa.

20-vuotiaana hän eksyi sattumoisin bantumiesten kerhoon jossa näki ensi kertaa nyrkkeilyä. Hän pilkkasi miehiä jotka tappelivat "tyynyt käsissä" - kunnes yksi valmentajista, paikallinen nyrkkeilylegenda William “Baby Batter” Mbatha, hermostui ja käski hänen tulla kehään. Pidettyään hetken suunsoittajaa pilkkanaan torjumalla kaikki tämän iskut valmentaja tyrmäsi hänet - ja Dlamini huomasikin että nyrkkeilyssä olikin ideaa.[1]

Hänestä tulikin nyrkkeilijä ja raskaansarjan miehenä hän saavutti kohtalaisen menestyksen. Nimeksi hänelle annettiin "King Kong", ja hänen murskavasentaan opittiinkin pelkäämään.

Mestaruutta King Kong ei koskaan saavuttanut koska oli liian ylimielinen.

Hän turhautui ja lopulta hänet karkotettiin nyrkkeilyn piiristä kun hän syyllistyi varoituksista huolimatta jatkuvaan likaisten temppujen käyttöön.

King Kong otteli urallaan viisi ammattiottelua joista voitti neljä. Häviämässään ottelussa Kong kohtasi välisarjalaisen Simon Greb Mthimkulun joka tyrmäsi hänet kolmannessa erässä.[3] Voittamissaan otteluissa Kong kohtasi debyyttiotteluaan tekeviä nyrkkeilijöitä.

Mthimkululle häviämisestä seurasi pilkantekoa,[3] ja King Kong iski kahakassa erään tappelupukarin kuoliaaksi mutta vapautettiin hätävarjelun nimissä.

Elämä alkoi olla viheliäistä, ja kun hänen naisystävänsä Maria Miya jäi kiinni vieraan miehen seurasta King Kong puukotti naisen kuoliaaksi.[3] Oikeudessa hän vaati kuolemantuomiota ja raivostui kun tuomioksi tulikin kaksitoista vuotta pakkotyötä. [3]

Loppuun asti kapinallisena hän hukuttautui vankisiirtolaa ympäröineeseen Rivonia-jokeen 3. huhtikuuta 1957[4]

King Kongin elämästä tehtiin vuonna 1959 Johannesburgissa jazz-ooppera mustien harrastenäyttelijöiden voimin. Naispääosaa näytteli laulajatar Miriam Makeba jolle tämä rooli merkitsi lopullista läpimurtoa [1] .

Ooppera oli menestys, kotimaassa sitä kävi katsomassa 120 000 henkilöä ja esitys vietiin myös ulkomaille, muun muassa Lontooseen.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • King Kong - musta menestysnäytelmä, artikkeli, Valitut Palat kesäkuu 1962

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c artikkeli, Valitut Palat kesäkuu 1962
  2. a b Cry, the Beloved Country Time. 3. maaliskuuta 1961. Arkistoitu 10.5.2008. Viitattu 3.11.2008. (englanniksi)
  3. a b c d http://www.thesweetscience.com/boxing-article/4222/life-times-king-kong/ (Arkistoitu – Internet Archive)
  4. *The Sweet Science: The life and times of King Kong (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]