Kiddush

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hopeinen kiddush-kuppi.

Kiddush (hepr. ‏קידוש‎, kiduš) on juutalainen rukous, joka lausutaan sapattina ja juhlapyhinä viinille. Sana kiddush tarkoittaa pyhittämistä. Kiddush lausutaan sekä illalla päivällisen aluksi että päivällä lounaan aluksi. Sanalla kiddush voidaan tarkoittaa myös aamujumalanpalveluksen jälkeistä pientä ateriaa. Kiddush liitetään juutalaisuudessa Tooran käskyyn muistaa sapatti.[1]

Kiddush lausutaan aina aterian aluksi, viinimalja kädessä. Viinin sijasta voidaan käyttää myös rypälemehua. Astian, jossa viini on, tulee olla vähintään revi'itin kokoinen ja ehjä.[2] Rabbiinisissa lähteissä on erimielisyyttä siitä, mikä on revi'it. Pienin arvio revi'itin koosta on 90,7 ml. Kiddushia varten on erityisiä koristeellisia kiddush-kuppeja.

Kiddush on juutalaisuudessa uskonnollinen velvollisuus, joka koskee sekä miehiä että naisia. Lausumalla kiddush täytetään käsky muistaa sapatti. Yleensä yksi henkilö lausuu kiddush-rukouksen muiden puolesta, jonka jälkeen hän juo viiniä ja jakaa sitä muille. Muut vastaavat kaikkiin siunauksiin "amen", jolloin heidän ajatellaan täyttäneen kiddushin velvollisuuden.

Kiddushin aikana pöydällä oleva leipä, yleensä chala, on peitetty liinalla. Tämä johtuu siunausten järjestyksestä. Halakhan mukaan leivän siunaus tulee sanoa ennen viinin siunausta, mutta kiddushin kohdalla järjestys on päinvastoin. Siksi leipä poistetaan pöydästä peittämällä se.

Viinin sijasta joissain tilanteissa voidaan käyttää chalaa tai alkoholijuomia kuten viskiä. [2]

Kiddushin teksti on erilainen riippuen siitä, onko kyseessä ilta vai päivä, ja sapatti vai juhlapyhä. Kaikkiin kiddushin versioihin sisältyy viinin siunaus.

Perjantai-illan kiddush-teksti alkaa Tooran kohdalla, jossa puhutaan maailman luomisesta. Sitä seuraa viinin siunaus ja siunaus, jossa kiitetään sapatin käskystä. Kiddush päättyy sanoihin "Siunattu olet Sinä Herra, joka pyhität sapatin."

Lauantaipäivän kiddushia kutsutaan myös nimellä kiddush raba eli suuri kiddush. Se alkaa Tooran kappaleella, jossa puhutaan sapatista Jumalan ja Israelin lasten välisenä merkkinä. Sen jälkeen jatketaan toisella Tooran kohdalla, ja viimeiseksi lausutaan viinin siunaus.

Juhlapyhistä pesachina, sukkotina, roš hašanana, šmini atseretina, simchat Torana ja šavuotina lausutaan kiddush. Niinä juhlapäivinä, jotka kestävät kaksi päivää, kiddush lausutaan molempina päivinä. Juhlapäivien illan kiddush muistuttaa sapatin illan kiddushia, mutta sapatin pyhittämisen sijaan siinä puhutaan kyseisen juhlapyhän pyhittämisestä. Sen lisäksi siihen kuuluu vielä kolmas siunaus nimeltä šehechejanu, joka lausutaan kerran vuodessa toistuvien tapahtumien yhteydessä.

Juhlapyhinä päivällä sanottava kiddush on hyvin lyhyt, se koostuu yhdestä Tooran lauseesta ja viinin siunauksesta. [1][3]

  1. a b Cyrus Adler, Lewis N. Dembitz: Kiddush www.jewishencyclopedia.com. (englanniksi)
  2. a b Shulchan Aruch Orach Chayim 271:13
  3. What Are the Kiddush basics www. chabad.org. (englanniksi)