Kickxellomycotina

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Alakaareen kuuluva Coemansia-suvun sieni, Japani

Kickxellomycotina on suhteellisen alkeellisena pidettävä sienten alakaari, johon kuuluvat lajit kasvavat rihmoina haplofaasissa. Suvullisessa vaiheessa niillä on tyypillisesti paksuseinäisiä yhtymäitiöitä. Alakaareen kuuluvia sukuja ovat analyysin perusteella ainakin Kickxella, Pinnaticoemansia, Tieghemiomyces ja Coemansia[1]. Alakaaren lajit eivät tuota itiöpesäkkeitä vaan monitumaisia itiöitä. Lajit ovat erikoistuneet kuolleella solulla kasvaviksi. Osa lajeista elää loisina toisilla sienillä tai eläimillä.[2] Osa Kickxellomycetina-alakaaren lajeista tuottaa tutkitusti hiilihydraatteja hajottavia entsyymejä toimiessaan kuolleen aineksen hajottajina. Tämän vuoksi nämä lajit ovat pikemmin biotrofeja kuin saprotrofeja. Alakaaren sienistä on löydetty myös kitiiniä hajottavaa entsyymiä, mutta ei pektiiniä hajottavaa entsyymiä.[1]

Alakaaren lajeja on pidetty aiemmin yhtymäsieniin luokiteltavina.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Nicole K. Reynolds et al.: Mycoparasites, Gut Dwellers, and Saprotrophs: Phylogenomic Reconstructions and Comparative Analyses of Kickxellomycotina Fungi Genome Biology and Evolution. 7.1.2023. Oxford: Oxford Academic. Viitattu 5.5.2023. (englanniksi)
  2. a b Leena Myllys, Soili Lehtonen & Seppo Huhtinen: ”Entomorphomycotina, Kickxellomycotina, Mortierellomycotina, Mucoromycotina ja Zoopagomycotina”, Sienten biologia, s. 20. Helsinki: Gaudeamus, 1913. ISBN 978-952-495-297-2.