Keskustelu wikiprojektista:Wiki Loves Earth

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Esitän vielä arviotavaksi aiherajausta. Onko luonnonsuojelualueet välttämättä paras? Oma arvioni asiasisällön, lähteitten, wikimediaprojektien nykyisen sisällön ja wikimediasisällön tuottamisen priorisoinnin näkökulmasta on, että luonnonsuojelualueet voisivat olla ongelmallinen valinta.

Toisaalta vielä ehditty käydä läpi ao. tietokannoista tarkasti, mitkä kaikki aluetyypit aineistoon sisältyvät ja miten paljon on kutakin aluettyyppiä, ja miten vastaavastio eri aluetyypit Suomesta jakautuvat wikimediaprojektien nykyisessä sisällöstä.

Lisäksi olisi otettava huomioon, mistä aluetyypistä on parhaiten ja kattavimin lähteitä, ja mitä aluetyyppejä tulisi wikimediaprojektien sisältönä priorisoida ikään kuin kiireellisimpinä.

Ensimmäinen lähtökohtahan on, että luonnonsuojelualueiden määrä on suuri, kuun taas muunlaisten, ylemmän aluetason kohteiden määrä on pienempi ja niiden muodostamat kokonaisuudet sen takia helpommin hallittavia. Kaupunkien lähiluontroa luonnonsuojelualueet kyllä jäsentävät hyvin, mutta kun mennään maakuntaan, niin siellä on laajoja, suuria Natura-alueita ym., joista on kattavasti tietoa, ja näille saattaa osua kymmeniä pieniä luonnonsuojelualueita, joista tiedon löytämoinen on työlästä.

Ja jos ajatellaan artikkelien tarvetta, niin se varmaan kulkisi ylhäältä alaspäin: ensin kansallispuistot, luonnonpuistot, natura-alueet, lintualueet, ramsar-alueet jne. (niiden määrät suomessa lasketaan kymmenissä tai ehkä enintään sadoissa tai korkeintaan tuhansissa kullakin aluetyypillä), ja sitten vasta luonnonsuojelualueet, joiden kokonaismäärä luultavasti on paljon suurempi. Nyt esim. vielä joku kansallispuistokin (esim. Selkämeren kansallispuisto ja ehkä muitakin) on vasta aivan tynkäaloituksena.

Siksi siis rajaus pelkiin luonnonsuyojelualueisiin vaikuttaisi rajaavan paljon tärkeää ja priorisoitavaa sisältöä pois, ja samoin voisin arvata, että esim. täydellinen luettelo Suomen luonnonsuojelualueista, saati artikkelit niistä, voisi olla liian massiivinen tehtävä. Jo Luettelo Suomen Natura 2000 -alueista on sangen massiivinen, mutta varmasti luonnonsuojelualueita on siihen nähden moninkertainen määrä. Sen sijaan harvalukuisemmista "ylemmän tason" alueista täydellisiä luetteloita ja artikkeleita olisi helpompi luoda vähälläkin vaivalla.

Jos esim. Käyttäjä:Makele-90 ehtii tehdä hahmotusta näistä eri aluetyyppien määräsuhteista, niin se ehkä varmentaisi ja tarkentaisi tätä alustavaa nopeaa arviota. (ping myös Käyttäjä:Zache) --Urjanhai (keskustelu) 29. toukokuuta 2016 kello 12.03 (EEST)Vastaa[vastaa]

Säätäminen suhteessa Wikidataan: Katso: Wikiprojekti:Wikidata/WLE. --Urjanhai (keskustelu) 7. helmikuuta 2017 kello 19.38 (EET)Vastaa[vastaa]