Keskustelu wikiprojektista:Tekijänoikeudet/Arkisto 1

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Onko tämä neutraalisti muotoiltu? Wikipedia-avaruudessakin pitäisi noudattaa ainakin poliittista neutraaliutta. --ML 13. lokakuuta 2007 kello 10.37 (UTC)

Mikä siinä ei ole neutraalia? Nimi ja kuva? Imho, sisältöhän on ihan neutraalisti muotoiltu ja tällä hetkellä suurin ongelma näemmä tekijänoikeuksiin liittyvissä artikkeleissa on se, että niitä ei ole tai ne on aika kelvottomia. Luotan myös siihen, että jengi osaa pienestä huumorista huolimatta editoida asioita neutraalisti jos joku nyt kiinostuu noita muokkaamaan. :) --Zache 13. lokakuuta 2007 kello 10.42 (UTC)
Tämä piraattisuus on poliittistyyppinen liike, joten projekti on vähän kuin poliittisen liikkeen mainostusta. Lisäksi alussa on epäneutraali ilmaisu "meneillään olevaan tekijänoikeusreformiin liittyviä artikkeleita". Ja kolmas asia on, että pidän epämiellyttävänä että Creative Commonsin kaltaisia juttuja adoptoidaan piraattiliikkeen (=nykyisenkaltaisten tekijänoikeuksien purkamista kannattavien) poliittiseksi välineistöksi. --ML 13. lokakuuta 2007 kello 11.18 (UTC)
Tekijänoikeusreformi on fakta, se mihin suuntaan tekijänoikeudet muuttuvat on vähän kyseenalaista. Tekijänoikeusjärjestöt, WIPO jne yrittävät (ja ovat onnistuneet) kiristämään tekijänoikeuslainsäädäntöä suht radikaalisti, Ruotsin piraattipuolueen tai vastaavasti Suomen piraattiliiton tavoitteena on laillistaa se mikä on käytännössä nykytilanne eli laillistaa epäkaupallinen käyttö. Wikipedia, open source, creative commonsin ja muun copyleftin tapaiset ratkaisut vaativat toimiakseen (suht vahvaa) tekijänoikeutta, mutta levitessään käytännössä toteuttavat edellisen. Yhteistä näille on, että mikään noista ei jätä nykyistä tekijänoikeusjärjestelmää ennalleen ja siitä sana reformi. Nykyinen muutos ei tule mistään poliittisesta liikkeestä vaan tiedon digitalisoitumisesta ja se mitä tapahtuu poliittisesti tai taloudellisesti on sopeutumista siihen.
Siinä voit olla oikeassa, että piraatti-niminen projekti Wikipediassa on poliittisen liikkeen mainostusta, mutta sitä en tunnusta että Creative Commons olisi tässä yhteydessä mitenkään liitetty piraattiliikkeen poliittiseksi välineistöksi (tai jos on niin samalla varmaan kaikki muutkin listatut artikkelit on, jotka pääosin on valittu sillä perusteella, että ne liittyvät tekijänoikeuksiin). --Zache 13. lokakuuta 2007 kello 11.43 (UTC)
Projektin nimi "piraatti" kuvastaa poliittista liikettä. Creative Commons, Copyleft, Wikipedia yms. pyrkivät tarjoamaan mahdollisuuden levittää työtään vapaasti niille, jotka sen haluavat tehdä. Piraattiliike taas haluaa viedä tekijänoikeudet niistäkin töistä, joiden tekijä ei ole alun perin niitä vapaaksi halunnut. Tässä on hyvin suuri ero. Siksipä Creative Commonsia ja vastaavia ei mitenkään voi niputtaa samaan piraattikokonaisuuteen jonkun The Pirate Bayn tai Finnreactorin kanssa (epäilen muuten, että monet sivulla esitetyt henkilötkään eivät haluaisi kuulua samaan kokonaisuuteen). Kommentin jätti ML (keskustelu – muokkaukset).
Tekijänoikeusjärjestöt puolestaan haluavat oikeuksia joita niillä ei koskaan ole ollut, otetaan vaikka esimerkkinä tekijänoikeussuojan jatkuva piteneminen. Noh, anyway tuokin on epäolennaista. Olennaista on tuossa se, että listaan on valittu asioita jotka ovat olennaisia sen suhteen miten tekijänoikeudet ja niiden käyttö on muuttumassa. Ei niinkään eri asioiden poliittisten agendojen perusteella. Tosin pakko tunnustaa tähän väliin, että en täysin hahmota miten onnistut niputtamaan CopyLeftin tai CC:tä piraattikokonaisuuteen yhtään sen enempää kuin sen yläpuolella olevaa tekijänoikeuttakaan tai alapuolella olevaa gramexiakaan. --Zache 13. lokakuuta 2007 kello 12.16 (UTC)
Pakkohan ne on ymmärtää kuuluvaksi piraattikokonaisuuteen, kun projektin nimi on piraatti. Kyseessä on "tekijänoikeusreformia" kannattavien liikkeiden itselleen ottama provokatoorinen tunnus. Jos projektin nimi on piraatti, projektin pitää käsittelee tällaisia liikkeitä. On tietenkin erittäin ymmärrettävää, että piraattiliikkeet itse pyrkivät esittämään edustavansa jollain lailla samaa asiaa kuin Creative Commonsit, Linuxit ja muut arvostetut jutut, saadakseen arvostusta niiden siivellä, mutta piraattien näkökulman omaksuminen on erittäin POV. --ML 13. lokakuuta 2007 kello 12.24 (UTC)
Öh, missä vaiheessa olin tuossa omaksunut piraattien näkökulman jos katsot tuota sisällöisesti? Sinä itse lisäsit tuohon tuon tekijänoikeusreformia kannattavien. En minä ja minun argumenttini on yhä se, että nykyinen ns poliittinen piraattiliike liittyy yleisemminkin tekijänoikeuksien muuttumiseen, johon liittyy CC ja Copyleft yhtä lailla. --Zache 13. lokakuuta 2007 kello 12.33 (UTC)
Sanasta "piraatti" ja projektin merirosvokuvista tulee mielleyhtymä juurikin Ruotsin piraattipuolueisiin ja vastaaviin, ja varmasti se ollut tarkoituskin. Niin kauan kun projekti on nimetty näin, sen tulee käsitellä juuri sitä aihepiiriä, eikä valheellisesti jotain epämääräistä tekijänoikeuksia yleensä. On paljon ihmisiä, jotka kannattavat CC:n ja Copyleftin kaltaisia vapaita lisenssejä lämpimästi, mutta eivät suin surminkaan hyväksy piraattiliikkeiden tavoitteita. Se että myös piraattiliikkeet kannattavat CC:tä ja Copyleftiä, ei oikeuta niiden kytkemistä piraattiliikkeistä kertovaan kokonaisuuteen. Vähän sama juttu kuin että jos uusnatsit kannattavat vaikka yleistä asevelvollisuutta, niin yleinen asevelvollisuus ja siihen liittyvät asiat lisättäisiin sillä perusteella wikiprojektin "uusnatsismi" aihepiiriksi. On sanomatta selvää, että se olisi loukkaus ei-uusnatsistisia yleisen asevelvollisuuden kannattajia kohtaan, ja juttu on aivan vastaava CC:n lisäämisessä tällaiseen projektiin. (Ja argumenttia natsikortista ei tarvitse nostaa esiin, en ala keksiä toista esimerkkiä moisen kliseen vuoksi). --ML 13. lokakuuta 2007 kello 17.21 (UTC)
Huoh, jos sinun mielestäsi asevelvollisuus ei sovi uusnatsiprojektiin, niin se ei tarkoita sitä etteikö tekijänoikeusasiat sovi tekijänoikeusasioita ajavan poliittisen liikkeen ympärillä oleviin asioihin keskittyvään projektiin. Toinen on, että se on aika voi voi niiden kohdalta jotka kokee olonsa loukatuiksi tuossa sinun esimerkissäsi niin kauan kuin ne uusnatsit ei vandalisoi, tai muuten ole häiriöksi. Tietääkseni wikipediassa ei pysty omistamaan artikkeleita. Ei uusnatsit, projektit, piraatit tai vittuuntuneet käyttäjät. --Zache 13. lokakuuta 2007 kello 18.34 (UTC)
En ole ihan samaa mieltä yllä esitetyistä tulevaisuudenennusteista ja siitä, että vapaat lisenssit väistämättä romuttaisivat tekijänoikeusjärjestelmän tms., mutta siitä keskusteluminen on jo epäoleellista. --ML 13. lokakuuta 2007 kello 11.53 (UTC)
Eivät romuta, mutta muuttavat perustavalla tavalla. --Zache 13. lokakuuta 2007 kello 12.16 (UTC)

Eikö tämän nimi voisi olla Wikiprojekti Tekijänoikeudet? --Thi 13. lokakuuta 2007 kello 12.40 (UTC)

Voisi, mutta osoittaisi täydellistä huumorintajuttomuutta vaihtaa se moiseksi. --Zache 13. lokakuuta 2007 kello 12.46 (UTC)
Täällä ei tarvita mitään kyseenalaista "huumoria". Tekijänoikeudet voisi käydä muuten, paitsi että sellainen projekti on jo. --ML 13. lokakuuta 2007 kello 17.21 (UTC)
Kannatan Thi ehdottamaan vähemmän hauskaa, selvempää ja neutraalimpaa linjaa. Joku voi helposti saada väärän käsityksen. --Wipu 13. lokakuuta 2007 kello 15.00 (UTC)
Joo, mää ainakin luulin tätä ensin merirosvo-projektiksi, joka sinällään olisi yhtä hyödyllinen/hyödytön kuin tämä nykyinenkin..... --Velma 13. lokakuuta 2007 kello 15.08 (UTC)

Projektisivun mukaan projektin tavoite on nimenomaan piraattiliikkeeseen liittyvien artikkelien parantaminen ja kirjoittaminen. Tällöin siis Wikiprojekti Piraatti (tai mielummin ehkä Wikiprojekti Piraatit/Piratismi) on ihan sopiva nimi. Toisaalta projektisivulla oleva artikkelilista antaa kuvan että projekti keskittyy tekijänoikeuksiin yleisemmällä tasolla, jolloin projektin nimi pitäisi olla Wikiprojekti Tekijänoikeudet. Eli nimi OK, kunhan turhat artikkelit poistetaan listasta (Käytännössä kaikki muu paitsi otsikon "Piraatteihin, kansalaisyhteiskuntaan ja muuhun liittyvät artikkelit" alla olevat sivut). Pafcu 15. lokakuuta 2007 kello 09.58 (UTC)

Muokkasin projektisivun kuvausta. Noh, olen hieman eri mieltä tuosta mihin projektin pitäisi keskittyä. Tällähän hetkellä piratismista ja piraattien oikeuteen saamisesta ovat äänekkäimmin julkisuudessa juuri tekijänoikeusjärjestöt ja niiden ympärillä olevat toimijat. Noh, anyway pidän ne tuossa listassa ainakin siihen saakka kunnes saan kirjoitettua niistä tyngän pituiset artikkelit ja keksin sitten mitä niille teen. --Zache 17. lokakuuta 2007 kello 07.21 (UTC)
Oletko varma että piraattiaiheita löytyy riittävästi jotta projekti olisi mielekäs? Nykyisessä artikkelilistassa näkyy ainoastaan 3 suoraan piraattiliikkeseen liittyvää artikkelia, muut liittyvät sitten reformiin yleisemällä tasolla. Nyt projektin nimi karkoittaa sellaisia jotka ovat kiinnostuneita yleisestä reformista, kun taas piraattiaiheiden vähyys karkoittaa niitä jotka haluavat kirjoittaa itse liikkeestä. Itse uskon että projekti menestyisi paremmin nimellä Wikiprojekti tekijänoikeusreformi. Pafcu 17. lokakuuta 2007 kello 08.00 (UTC)

Vaihdoin nimeksi tekijänoikeudet. --Zache 19. lokakuuta 2007 kello 13.11 (UTC)

Listassa olevat artikkelit

[muokkaa wikitekstiä]

Huom: Listaan ei ole lisätty artikkeleita poliittisin perustein, toivoisin ettei niitä sillä perusteella oteta siitä poiskaan. --Zache 13. lokakuuta 2007 kello 11.48 (UTC)