Keskustelu wikiprojektista:Egyptologia

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tässä tulisi keskustella ja sopia Wikipediassa käytettävästä muinaisen Egyptin kronologiasta ja nimien kirjoitusasusta. --Kompak 7. helmikuuta 2005 kello 01:11 (UTC)

Kronologia[muokkaa wikitekstiä]

Mielestäni paras tapa olisi ottaa joku versio perinteisestä kronologiasta käyttöön ja käyttää sitä yhtenäisesti kaikissa artikkeleissa, ottamatta kantaa sen oikeellisuuteen. On varsin sekavaa jos lähes joka artikkelissa mainitaan eri vuosiluvut. --Kompak 7. helmikuuta 2005 kello 08:55 (UTC)

Olen ottanut käytännöksi noudattaa Oxford History of Ancient Egypt:n tarjoamaa kronologiaa. Toivoisin, että kaikki noudattaisivat tätä ja jos tätä lähdetään muuttamaan, asiasta keskusteltaisiin ensin. --kompak 12. toukokuuta 2006 kello 13.19 (UTC)

Nimet[muokkaa wikitekstiä]

Tähän mennessä olen käyttänyt nimistä ns. suomen kielisiä versioita, jolloin ne ovat helposti äännettävissä suomeksi, kuitenkin niin että nimet ovat "yhteensopivia" hieroglyfein kirjoitettujen kanssa. Yleensä hyvä sääntö on käyttää yleisimmin Suomessa käytettyä nimeä. --Kompak 7. helmikuuta 2005 kello 08:55 (UTC)

Nimistä puheen olleen olisi varmaan hyvä ottaa artikkeleissa järjestelmällisesti käyttöön alkuperäistä kieliasua lähempi "farao" "faaraon" sijaan. Tätä suositaan kuitenkin nykyään oikeinkirjoituksessa. (Ilarius 29. tammikuuta 2012 kello 12.50 (EET))

Kuolleitten kirja/avunpyyntö[muokkaa wikitekstiä]

Kirjoitan tähän nyt Wikiprojekti Nethackin nimissä, sillä kyseisessä pelissä esiintyy "Book of the Death", suomeksi ilmeisestikin Kuolleitten kirja? Olisin kiitollinen, jos kirjoittaisitte tästä jotain, mikäli se liittyy Egyptiin. DlNh 27. helmikuuta 2007 kello 15.51 (UTC)

Kuolleitten kirjasta ym ym.[muokkaa wikitekstiä]

Itselläni kyseinen kirja sattuu olemaan (ihan suomeksi), joten jos joku mahdollisesti tarvitsee suoranaisia lainauksia tästä kirjasta, onnistuu se helposti.

Itse taas ehdottaisin rungoksi teosta Könemann: Egypti-faraoiden maa. Kirja on suoraan sanottuna jumalaton tiiliskivi, joten tietoa siitä löytyy jopa enemmänkin kuin mitä projektiimme tarvitsisimme. Plussaa kirjalle lisää se, että se on jo käännetty suomeksi.

Jumalista[muokkaa wikitekstiä]

Tein uuden sivun Wikipedia:Wikiprojekti Egyptologia/Mytologia, johon listasin kaikki kirjan The Complete Gods and Goddesses of Ancient Egypt käsittelemät jumalat. Näitä artikkeleita saisi sitten viitsiessään kirjoittaa, kääntää ja korjata. Etenkin tärkeimpiä jumalia käsittelevistä artikkeleista puuttuu lähteitä ja niiden sisällössä on paljon korjaamisen ja täydentämisen varaa. --Ilarius (keskustelu) 12. helmikuuta 2016 kello 12.46 (EET)