Keskustelu mallineesta:Vasemmistoliitto/meta/väri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Värin sävy[muokkaa wikitekstiä]

Hei,

Mielenkiintoinen tämä keskustelu, mikä väri puoleella pitäisi olla Wikipediassa. USA:n demokraattipuolueen brändiväri -tapaus oli hieman tätä Suomen vasemmistoliiton tapausta erilaisempi mm. kaksipuoluejärjestelmän johdosta, joten tarkastin enemmän Suomen tilannetta vastaavan keskustelun Saksan osalta. Siellä Die Linken väriksi oli päätynyt pinkki, koska mediassa käytettiin pääosin tätä väriä. (https://de.m.wikipedia.org/wiki/Vorlage:Wahldiagramm/Partei/DE#/talk/8) Myös USA:ssa pääperuste värille oli vakiintuneisuus mediassa ym., jossa tummansininen oli yhä selkeä #1.

Suomen vasemmistoliiton 4,5 kuukauden takainen värimuutos tummanpunaisesta tummanpinkkiin (https://www.marmai.fi/uutiset/vasemmistoliiton-uusi-ilme-viestii-optimismista-ja-rohkeudesta-tallaista-ei-ole-aikaisemmin-puoluetoimistolla-koettu-6743696) oli pientä brändäystä suurempi muutos, ja uskonkin että tummanpinkki vakiintuu mediassa väriksi kevään vaalien aikaan, mutta se jää nähtäväksi.

Nykyinen värien käyttö graafeissa on toistaiseksi ollut Suomessa epämääräisempää mitä Saksassa tai USA:ssa. 2010-luvulla vaalien tuloslähetyksissä ja gallupeissa vasemmistoa on merkattu useilla eri väreillä punaisesta tummanpunaiseen, violetin sävyillä ja joissain harvoissa tapauksissa oranssillakin. Joskus myös punasävytunnuksisista puolueista SDP on kuvattu vaaleanpunaisella ja vasemmisto tummalla tai kirkkaalla punaisella.

Ehdotankin siis, että pidetään nykyinen tummanpunainen voimassa ainaikin kesään asti, jonka jälkeen kaksien eri vaalien valtakunnallisten tuloslähetysten ym. valtakunnallisessa mediassa käytettyjen graafien perusteella arvioidaan, voidaanko tummanpinkin nähdä syrjäyttäneen tummanpunaisen vakiintuneena värinä. Yhteistyössä (keskustelu) 22. helmikuuta 2019 kello 16.25 (EET)[vastaa]

Nyt on vaalit käyty ja Ylellä ainakin oli tummanpunaisempi sävy yhä käytössä. Puolueet vaihtelee logojaan silloin tällöin, esim. Suomen Keskustalla nykyään vaaleanvihreä, mutta silti tummempi vihreä on se, millä keskustaa kuvataan. --URunICon 6. toukokuuta 2019 kello 15.55 (EEST)[vastaa]