Keskustelu mallineesta:Vanha

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tekstin päivittäminen[muokkaa wikitekstiä]

Suomen lain kannalta malline kai on OK, mutta Yhdysvaltojen kannalta malline ei ota huomioon URAA-sääntöä. Kaikkia kuvia ei siis voi siirtää Commonsiin, vaikka tekijän kuolemasta on 70 vuotta. Lisäksi mallineessa neuvotaan laittamaan tiedostoon Commonsin malline c:Template:PD-old-70, mutta siinä mallineessa nimenomaan sanotaan, että sen lisäksi tiedosto tarvitsee mallineen, joka osoittaa PD-statuksen Yhdysvalloissa. Jos URAA ei päde, niin on olemassa malline c:template:PD-old-auto-expired, johon voi lisätä "deathyear=XXXX", jolloin malline tulostaa automaattisesti sekä alkuperämaata että Yhdysvaltoja koskevan tekijänoikeustiedon (esimerkkikuva).

Tämä malline on laitettu myös sellaisiin tiedostoihin (Luokka:Vanhat kuvat), joissa se ei ehkä päde. Esimerkiksi ulkomaiset kuvat/taideteokset, joita ei voi siirtää Commonsiin, ellei tiedetä, että niiden oikeudet ovat rauenneet teoksen alkuperämaassa ja Yhdysvalloissa. Tälle mallineelle kannattaisi kirjoittaa ohjeet.

Pingaanpa käyttäjiä Htm ja Kissa21782, jotka ovat paljon kuvien kanssa tekemisisissä ja mahdollisesti osaavat ottaa kantaa, ja toki kuka tahansa saa älähtää. -kyykaarme (keskustelu) 12. huhtikuuta 2020 kello 21.09 (EEST)[vastaa]

Olen samaa mieltä, että mallineen tekstiä olisi aiheellista päivittää kuten ehdotit. Ymmärtääkseni vuoden 1945 jälkeen otetut PD/Valokuva -tiedostot lienevät myös URAA:n alaisia, eli Commonsiin siirtämistä ei pitäisi ainakaan suoralta kädeltä suositella siinäkään. Itsekin olen siirtänyt paljon näitä molempia Commonsiin, kun olin vielä autuaan tietämätön URAA:n monimutkaisuuksista, ja vasta myöhemmin olen ymmärtänyt ettei se ole välttämättä ole aina ollut ihan sääntöjen mukaista. Hauskaahan tässä on osaltaan se, että Commonsissa tämä vastaavanlainen tekstinpätkä kuin mitä ehdotat on usein varsin pienellä präntillä kaikissa PD-mallineissa (eikä esim. PD-Finland50:ssä mainita asiaa ollenkaan), eikä URAA:ta myöskään pahemmin valvo kukaan. Toisaalta työmäärä olisi toki valtaisa, ja toisaalta ymmärrän myös, että aika merkittävän iso osa tiedostoista menisi varmaan poistoon. Mutta jos aidosti tuota haluttaisiin Commonsin puolella valvoa, niin voisivat kyllä varmaan velvoittaa lisäämään aina myös USA-yhteensopivan oikeusmallineen.
Joku selventävä URAA-tekstinpätkä olisi minusta hyvä saada suomeksi hieman selventämään asiaa näihin molempiin, sekä tosiaan ehdottamasti selvennykset Commons-kelpoisuuteen ja -mallineisiin liittyen. URAA-mallineesta linkattu Commonsin sivu c:Commons:URAA-restored copyrights on minusta valtavan sekava etenkin ummikolle – mieluummin linkkaisin esim. sivulle c:Commons:Hirtle chart, tai sitten URAA:sta voisi varmaan kirjoittaa fi-wikiin ihan artikkelinkin. --Kissa21782 (keskustelu) 13. huhtikuuta 2020 kello 15.12 (EEST)[vastaa]
Tosta Malline:URAA voisi löytyä jotain ohjetta.--Htm (keskustelu) 13. huhtikuuta 2020 kello 23.40 (EEST)[vastaa]

Jos jotain tämän suuntaista:

Tämän teoksen tekijänoikeus on rauennut Suomessa ja muun muassa kaikissa muissa EU-maissa, koska tekijän kuolinvuodesta on kulunut yli 70 vuotta.
Teosten joiden tekijänoikeus on rauennut ennen vuotta 1996 sekä teokset jotka on julkaistu ennen vuotta 1923 voi tallentaa Wikimedia Commonsiin.

Koska Wikimedia Commonsissa olevien tiedostojen on oltava tekijänoikeudesta vapaita myös Yhdysvalloissa, tiedostot joiden tekijänoikeus on poistunut vuoden 1996 jälkeen voi siirtää Commonsiin pääsääntöisesti vasta, kun niiden julkaisuvuodesta on kulunut 95 vuotta. Tällöin on suositeltavaa käyttää tekijänoikeusmallinetta {{URAA}}.

Sanavalinnat tiedoston, teoksen ja kuvan välillä taitavat myös vaihdella mallineiden välillä, teos on ehkä minusta paras vaihtoehto. --Kissa21782 (keskustelu) 14. huhtikuuta 2020 kello 00.10 (EEST)[vastaa]