Keskustelu mallineesta:Sallan–Kuusamon alueen kylät

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Puuttuvat kylät[muokkaa wikitekstiä]

Kylistä puuttuu ainakin vielä:

--Raksa123 (keskustelu) 2. marraskuuta 2019 kello 15.28 (EET)

Kun kirjoittelin noita artikkeleita, niin kylien sijainneista löytyi tietoja. Hyvä lähde ovat etenkin karttaprojektin sivulle lisäämäni kartat, Sallan kulttuuriympäristöohjelma ja Leo Koutaniemen kirja Pitkin poikin Kuusamoa. Minulta jäi tuo viimeksi tuohon vaiheeseen, ja nyt en taas enää ehdi jatkamaan. Noista lähteistä sijainnit kyllä löytyisivät, esim. Koutaniemellä on hyvä kartta kirjassaan ja Kansalliskirjaston ja kansallisarkiston karoissa on myös tietoja, joskin aukollisesti. Ehdin jopa kysellä alustavasti yhdestä kirjastosta, ja arveltiin että jotain karttoja olisi saatettu luovuttaa rauhanteon aikana Neuvostoliittoon.

Kylien nimien osalta on ollut myös keskustelua jo aiemmin. Toisaalta oli kyseenalaistettu, voidaanko Yläkurtti katsoa kyläksi, jos se ei olekaan virallinen maarekisterikylä. Ja toisaalta Sallan kylät ovat nyt Neuvostoliiton aikana annetuilla nimillä, jotka eivät vastaa esim. niitä nimiä, joita kylillä oli maarekisterikylinä Suomessa. Nimet "Kuolajärvi" ja "Kairala" ehkä perustuvat Neuvostoliiton aikaisiin rautatieliikennepaikkojen nimiin. Sen takia artikkelien mahdollinen oikea nimeäminen on hyvin monimutkainen kysymys. Yhdenmukaisuus ehkä vaatisi, että pitäjänhistorioista ym. kaivettaisiin jokin "virallinen" luettelo maarekisterikylisrtä, vaikka voikin olla, että muissa lähteissä luetellut kylät hyvin voivatkin olla tällaisia.--Urjanhai (keskustelu) 1. tammikuuta 2020 kello 10.34 (EET)

Myös muutama sekää kylää että järveä käsittelevä artikkeli pitäisi jakaa kahtia. Yhden tai kaksi jo jaoinkin, mutta muutama muukin pitäisi jakaa.--Urjanhai (keskustelu) 1. tammikuuta 2020 kello 10.36 (EET)