Keskustelu mallineesta:Pohjois-Karjalan maakunta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Korpiselkä ei kuulunut Pohjois-Karjalaan, kunnan lakkauttamisen yhteydessä pieni osa siitä liitettiin Tuupovaaraan, joka kuuluu Pohjois-Karjalaan. Mutta Korpiselkä kuntana ei kuulunut Pohjois-Karjalaan. --Kyzyl 29. heinäkuuta 2006 kello 17.20 (UTC)

Jos Korpiselän Suomen puolelle jäänyttä osaa ei lasketa kuuluvaksi Pohjois-Karjalaan niin mihin sitten? Tosiasiassa nykyisin tynkä-Korpiselän alue lasketaan kuuluvaksi Pohjois-Karjalaan. --Inzulac 29. heinäkuuta 2006 kello 17.21 (UTC)
Niin huomasin, että Korpiselkä kuului raja-Karjalaan, mutta kun Raja-Karjala lakkasi olemasta 1944 jälkeen, oli tynkä-Korpiselän alue liitettävä Tuupovaaraan v. 1946, joka nykyisin luetaan siis Pohjois-Karjalaan. Huomaa, että myös Uukuniemi lasketaan kuuluvaksi Laatokan Karjalaan tai Keski-Karjalaan eikä siis Etelä-Karjalaan. --Inzulac 29. heinäkuuta 2006 kello 17.30 (UTC)
Onko nyt ok? --Inzulac 29. heinäkuuta 2006 kello 17.56 (UTC)
Korpiselän kunta kuului Raja-Karjalaan, rauhanteossa 92,8 prosenttia kunnan pinta-alasta luovutettiin Neuvostoliitolle. Tämän jälkeen Suomen puolelle jäänyt "tynkä-Korpiselkä" jatkoi toimintaansa vuoteen 1946 asti, jolloin se lakkautettiin ja liitettiin Pohjois-Karjalaan kuuluvaan Tuupovaaran kuntaan. Kunnan virallinen nimi ei missään vaiheessa ollut "tynkä-Korpiselkä", tätä käsitettä on vain käytetty Suomen puolelle jääneestä osasta. Ja Korpiselkä ei kuntana missään vaiheessa kuulunut Pohjois-Karjalaan. Tässä mallinneessahan on lueteltu Pohjois-Karjalan nykyiset ja entiset kunnat, ei kuntia jotka ovat kuuluneet muualle ja joista vain osia on liitetty niiden lakkauttamisen jälkeen Pohjois-Karjalaan kuuluvaan kuntaan. Pirkanmaa ja Kanta-Häme mallinneissa ei vielä ole noita entisiä kuntia lueteltu, mutta tuskin Koijärveäkään molempiin tullaan laittamaan, vaikka pieni osa lakkauttamisen jälkeen liitettiinkin Pirkanmaanhan. Koijärvi ei kunta olleessaan kuitenkaan kuulunut Pirkanmaahan. Uukuniemen tilanteesta olen kyllä selvillä, itse asiassa myös Saari, Parikkala ja Simpele ovat Laatokan Karjalaa. Laatokan Karjala käsitti Kurkijoen ja Sortavalan kihlakunnat (jotka yhdessä muodostivat Keski-Karjalan) sekä Raja-Karjalan muodostavan Salmin kihlakunnan. Joten Korpiselkää ei Pohjois-Karjala mallinneessa kannata mainita, ei tynkänä eikä kokonaisena.--Kyzyl 30. heinäkuuta 2006 kello 07.50 (UTC)
Mihin se sitten laitetaan? Nyt jää puuttumaan osa entistä Tuupovaaran kuntaa? Mielestäni voidaan ihan hyvin lisätä Korpiselkä lisähuomautuksella listaan, koska nykyisin Korpiselkään kuulunut alue on Pohjois-Karjalaa. --Inzulac 30. heinäkuuta 2006 kello 08.22 (UTC) --Inzulac 30. heinäkuuta 2006 kello 08.22 (UTC)
Kyllä Tuupovaara nimi käsittää Tuupovaaran kunnan alueen eli myös siihen liitetyn osan Korpiselästä. Kuten yllä mainitsin Korpiselkä ei kuntana ole kuulunut Pohjois-Karjalaan, ja Pohjois-Karjalan kuntiahan tässä mallinneessa on tarkoitus olla, vai olenko käsitänyt väärin. Jos kuntaliitoksia aletaan tutkimaan niin varmasti on pieniä rajantarkastuksia ja enklaavien liittämisiä tehty, siten että Pohjois-Karjalan naapurimaakunnista on liitetty alueita Pohjois-Karjalaan tai päinvastoin. Korpiselkä on mallinneessa luovutetut alueet. Ja jos katsotaan tarpeelliseksi tehdä malline Laatokan Karjala niin sinne sitten kanssa, mutta tuskin sinnekään Kiteetä laitettaisiin, vaikka Uuden-Matkaselän kylä liitettiinkin v. 1920 Kiteestä Ruskealaan.--Kyzyl 30. heinäkuuta 2006 kello 08.33 (UTC)
Tynkäkunta-alueet ovat kuitenkin sen verran suuria alueita ja tärkeimpiä kuin enklaavit, että ne on syytä mainita myös maakuntamalliseessa. Mallineessa voidaan kertoa, että tynkä-Korpiselkä on ollut alunperin Raja-Karjalaa eikä siis Pohjois-Karjalaa. --Inzulac 31. heinäkuuta 2006 kello 21.31 (UTC)
Korpiselkä ei kuntana kuulunut Pohjois-Karjalaan. Kunta lakkautettiin v. 1946 ja liitettiin pohjois-karjalalaiseen Tuupovaaran kuntaan, mutta tuolloin ei enää ollut Korpiselän kuntaa olemassa. Ja kuten ylempänä olen todennut tässä mallinneessa on tarkoitus luetella Pohjois-Karjalan kunnat, entiset ja nykyiset, ja Korpiselkä nyt ei vaan ole kumpikaan niistä. Mikä tässä on vaikeata ymmärtää?
Pelkosi siitä että osa Pohjois-Karjalasta jäisi tällä tavalla uupumaan, on turha, vuodesta 1946 lähtien ent. Korpiselän kunnan Suomen puolelle jäänyt osa oli osa Tuupovaaraa ja ennen vuotta 1946 alue ei kuulunut Pohjois-Karjalaan. Niin en kerta kaikkiaan jaksa ymmärtää miksi se (Korpiselkä) pitää tuonne väkisin tunkea, kun ei se sinne kerran kuulu?--Kyzyl 31. heinäkuuta 2006 kello 21.48 (UTC)